Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Säga vad man vill om Twittertroll – de saknar inte uppfinningsrikedom

Järva i lördags.
Järva i lördags. Foto: Anders Wiklund/TT

Johan Hilton om den omtalade skylten i Sveriges Radios sändarbil.

Det brukar heta att det inte går att tala en konspirationsteoretiker till rätta. Oavsett vad man säger kommer vederbörande ändå att ta det till intäkt för att hen har rätt.

Söndagens sociala medier-flöde var ett lika komiskt som mörkt bevis på det.

Under Jimmie Åkessons tal i Järva i lördags hade någon fäst ett plakat med orden ”Jimmie Åkesson = rasist” på Sveriges radios sändarbuss. Reportern rev ned skylten, tog in den i bussen och glömde stänga dörren.

Läs mer: Förklaringen bakom skylten i Sveriges Radios sändarbil

Vips kablade främlingsfientliga Twitterkonton ut foton av skylten i bussen där det insinuerades att SR iscensatt protesterna mot Åkesson. När SR berättade vad som hänt ändrades anklagelserna. SR påstods nu ta ställning genom att medvetet visa upp skylten för allmänheten.

Säga vad man vill om Twittertroll. De saknar inte uppfinningsrikedom. I kampen mot medierna skiftar berättelsen oavbrutet skepnad. Gå inte på den lätta.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.