Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Katastrofstart för första Netflixfilmen i Cannes

Netflix lyckades oväntat få sin äventyrsfilm "Okja" till Cannes trots att den inte får biopremiär. Efter att ha blivit utbuad på pressvisning hotade katastrof, men allt slutade ändå lyckligt för filmen om en monstruös gris.

Första Netflixfilmen på filmfestivalen i Cannes fick en katastrofstart. Så fort strömningsjättens rödvita logga dök upp på duken i den imposanta jättebiografen Salle Lumière buade många i pressen. När filmen sedan först visades med felaktig bildruta som högg huvudet av stjärnan Tilda Swinton blev det närmast uppror i salongen.

Läs mer: De 10 mest omtalade filmerna i Cannes

Men när eftertexten väl rullade efter den så småningom korrekta visningen av den omdiskuterade Netflixproducerade ”Okja” möttes filmen – som även har Jake Gyllenhaal, Lily Collins och Paul Dano på rollistan – med jubel och varma applåder.

”Okja”, regisserad av sydkoreanen Bong Joon-ho (”Snowpiercer”) och strålande fotograferad av Darius Khondji, är festivalen hittills mest oväntade tävlingsfilm som mixar alla upptänkliga genrer.

Den är dels en svindlande vacker eloge till naturens skönhet, dels en fartfylld äventyrsmelodram i Steven Spielbergs anda om kärleken mellan en ung sydkoreansk flicka och hennes monstruösa husdjur, en genmanipulerad, supercharmig jättegris (!) i hemlighet framställd i ett labb för framtida köttproduktion.

Quiz: 10 knepiga frågor om filmfestivalen i Cannes?

Den miljö- och naturvänliga filmen är dessutom en komiskt laddad satir fylld med djurrättsaktivister och med vass politisk udd riktad mot råkapitalism, i synnerhet när det gäller livsmedelsbranschen och köttindustrin.

När festivalen startade gjorde juryordförande Pedro Almodóvar ett kraftfullt ställningstagande där han menade att bara filmer med biodistribution ska få tävla om Guldpalmen.

– Han får tycka vad han vill, jag är bara så glad över att han ser min film, svarade Bong Joon-ho, som sade sig vara ett stort Almodovár-fan, när han och hans trots allt avspända stjärnor mötte pressen efter den kaosartade visningen.

Läs mer: Todd Haynes stilfulla hyllning till filmkonsten och fantasin

Men Bong Joon-Ho prisade samtidigt Netflix för att de inte bara erbjudit en generös budget utan också konstnärligt frihet och inga krav på åldersanpassning.

– Om ni vill veta vad jag tycker i Netflixfrågan, så är det att det finns plats för alla. Glöm inte att en massa fina filmer som visats här i Cannes under åren inte har fått någon biopublik att tala om efteråt, menade Tilda Swinton som spelar en puderrosa, despotisk företagsledare vars hotfulla motto är att "smälta samman natur och vetenskap".

Jake Gyllenhaal, som spelar ett slags elak Doktor Dolittle-typ som arbetar för det multinationella företag som tycker sig äga den snälla monstergrisen, konstaterade att filmen ”Okja” inte kunde ha landat bättre tidsmässigt.

– Ibland handlar det inte bara om att en film har ett engagerande budskap utan också om tajmning, sade den amerikanske aktören med hänvisning till Trumpadministrationens inställning till miljöfrågor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.