Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Katy Perry: ”Jag bad bort homosexualitet”

01:15. Katy Perry höll tal på prisceremoni vid Human Rights Campaign.

När musikern Katy Perry tog emot ett pris för sitt arbete för hbtq-rättigheter vid en gala i helgen berättade hon om sin konservativa uppväxt, där hon försökte be bort homosexualitet på läger.

– Jag är bara en singer-songwriter, ärligt talat. Jag berättar mina sanningar och målar mina fantasier i lagom stora poplåtar, till exempel ”I kissed a girl and I liked it”.

Så sade Katy Perry i sitt tacktal när hon tilldelades pris för sitt hbtq-arbete vid Human rights campaign-galan i Los Angeles på lördagen. Popsångaren berättade därefter att låten ”I kissed a girl and I liked it”, som ansågs kontroversiell när den släpptes 2008 eftersom vissa menade att den skämtade på hbtq-personers bekostnad, baserades på egna erfarenheter.

– Ärligt talat, så gjorde jag mer än så, sade Katy Perry om sången, till stora applåder under galan.

Under sin uppväxt sjöng Katy Perry i gospelkörer och uppfostrades i en konservativ kristen miljö. Båda hennes föräldrar var pastorer, och hon påbörjade sin karriär med ett album med kristna sånger under namnet Katy Hudson. Under en period i hennes uppväxt förbjöd föräldrarna rockmusik i hemmet, skriver The Guardian. I sitt tal berättade Katy Perry att homosexualitet ansågs vara en synd under hennes uppväxt.

– När jag växte upp var homosexualitet synonymt med ord som ”styggelse” och ”helvetet”, en plats med tandagnisslan, kontinuerligt brännande av huden och antagligen Mike Pences ultimata gästlista för en grillfest, så under den största delen av min omedvetna uppväxt bad jag bort homosexualitet på Jesusläger, sade hon.

Hon berättade att hon själv inte kallat sig för feminist eftersom hon inte vetat vad det betydde, men att hon under hela tiden egentligen varit feminist. Förändringen i hennes syn på hbtq-samhället kom när hennes intresse för musik gjorde att hon träffade andra människor än de hon växt upp med.

– Min gåva introducerade mig för människor utanför min bubbla, och den började spricka. De här människorna var ingenting av det jag lärt mig vara rädd för. De var de mest fria, starka, snälla och inkluderande människor jag någonsin hade mött, sade hon.

Hon avslutade talet med att säga att att allt gott kräver hårt arbete.

– Men vi kan inte låta vår historia komma ivägen för vår fantastiska framtid, avslutade hon.

På söndagen twittrade popsångerskan ut att ”Jag kommer aldrig sluta vara en förkämpe, allierad, strålkastare och kärleksfull röst för alla hbtq-identiferande människor”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.