Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Avkoloniserande konst befriar tanken

För första gången i (konst)historien är länge diskriminerade urfolk från hela världen välrepresenterade på både biennalen i Venedig och Documenta i Kassel/Aten.

Störst kick fick jag av konstnärer från Sápmi, särskilt som jag hittills fått se så bedrövligt lite av deras arbeten på svenska konstmuseer.

Ett undantag är Bildmuseet år 2014, då Umeå var europeisk kulturhuvudstad. Långt om länge har det nu blivit en bok av museets svit om åtta utställningar av konstnärer med samisk bakgrund.

Titeln är hämtad från Katarina Pirak Sikkus bildsvit ”Avtryck från Ovanlandet”, en metafor för det nationsöverskridande Sápmi. Alla konstnärer har fått en nyskriven text av väl valda skribenter som Stefan Jonsson, DN-medarbetare och professor i Linköping.

Studera bilderna, läs och lär! Boken är en guldgruva ”för avkolonisering av invanda tankebanor”.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.