Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Folklig konst hittar en ny publik

När jag växte upp var hemslöjd och allmogekonst något hopplöst mossigt. Men i dag är den finaste folkkonsten het på konstmarknaden och en påtaglig inspirationskälla för yngre konstnärer och formgivare.

En ny generation samlare vill nu också visa sin kärlek till det folkliga arvet – och denna sommar har jag upptäckt två små privata folkkonstmuseer bara på Österlen.

Konstnären Richard Johansson har själv byggt sitt rullande folkkonstmuseum, med gamla cirkusvagnar som förebild. Nu står det på hans tomt i Södra Mellby, invändigt smyckat av drygt hundra föremål från 1850-tal till 1980-tal, huvudsakligen fyndade på loppisar (öppet eftermiddagar under augusti, om inte annat meddelats på Instagramkontot ”Folkkonstmuseum”).

I vagnen finns allt ifrån naivistiska gåramålningar, expressivt träsnideri och luffararbeten i metall, till dekorativa broderier och fantasifullt virkade grytlappar. Det mesta är insamlat i Skåne och Småland.

Sedan några år arrangerar också Kulturnyheternas konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist sommarutställningar i en lada i sin gamla Skånegård i Gärarp. Parallellt visar han sin permanenta samling i Dennis samtida allmogemuseum (öppet de två första helgerna i augusti).

Här kan man fängslas av allt ifrån fina exemplar av Österlens kända änglaskåp till hårarbeten och en hålig sten som ansågs skydda boskapen mot maran. Årets sommarutställning är ett urval tomtar ur Bollerupbon Rita Olssons jättesamling. Här finns prov på både den strävsamme, mörkklädde hustomten och den gladlynte, rödklädde Disney-jultomten, såväl privat målade som masstillverkade och upptagna av olika aktiviteter.

Och får man inte nog av tomtar så här i sommartid finns ett tomtemuseum i Sjöbo.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.