Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

”Hundra år av finsk design” och ”Fokus Finland: 3 x Aho & Soldan – en fotosläkts berättelse”

Klart sevärt. Finsk design och fotografi i ett kärleksfullt urval, skriver Lotta Jonson om Nationalmuseums utställning ”Hundra år av finsk design – ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling”.

Utställningar

”Hundra år av finsk design – ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling”

Nationalmuseum Design Kulturhuset, Stockholm. Visas t o m 29/10.

”Fokus Finland: 3 x Aho & Soldan – en fotosläkts berättelse”

Liljevalchs, Armémuseums gård, Stockholm. Visas t o m 10/9.

 

En rad svenska museer passar också på att fira vårt östra grannlands hundra år av självständighet. Nyligen öppnade Nationalmuseum Design sin sista utställning på Kulturhuset, med Rafaela & Kaj Forsbloms samling av finsk design från det senaste seklet.

Embryot till den senare är en glasflaska (formgiven av Ristomatti Ratia) som galleristen Kaj Forsblom för arton år sedan gav till sin blivande fru. Paret beslöt sig då för att börja samla finsk design av god kvalitet. Ambitionen var att föremålen skulle stanna i Finland, för framtida generationers skull.

Nu visas omkring 200 föremål ur den unika samlingen för första gången offentligt. De tidigaste är från förra sekelskiftet, de senaste gjorda helt nyligen. Här finns möbler, armaturer, keramik, silver och textil. Men mest glas.

Framför allt är det mycket glas av Tapio Wirkkala; honom tycks makarna Forsblom älska mest. Flera av Wirkkalas bladformade fat i björkplywood finns också med.

Här visas även en garderob av Alvar Aalto, ritad 1932, för det välkända Paimio–Pemar-sanatoriet. Dessutom ingår ting av ett tjugotal andra framstående finska formgivare, som Oiva Toikka, Kaj Franck och Gunnel Nyman, jämte Ilkka Suppanen och Harri Koskinen.

Marimekko finns här också förstås samt den i Sverige mindre kände Paavo Tynell med flera intressanta armaturer i mässing. Vanligtvis står eller hänger samtliga föremål hemma hos Forsbloms i centrala Helsingfors. Jag får känslan av att där är rätt trångt, trots att lägenheten sägs vara rejält stor.

”Hundra år av finsk design” är alltså en regelrätt prylutställning. Samtliga föremål tillkomna före andra världskriget har samlats för sig och placerats i kronologisk ordning mot svart bakgrund medan resten visas mot en vit fond på vita podier.

Det är snyggt, prydligt och ändå personligt – inget representativt urval ur någon finländsk designkanon. Kaj Forsblom själv försäkrade i en radiointervju nyligen att allt i samlingen ”valts ut med kärlek”. Det är kanske det som lyser igenom och gör ”Hundra år av finsk design” så charmig.

Mycket kärlek är det också i ”Fokus Finland: 3 x Aho & Soldan” med foto från åren 1920–60, som utlokaliserade Liljevalchs ställer ut i en temporär paviljong på Armémuseums gård.

Fotograferna Heikki Aho och Björn Soldan bildade filmproduktionsbolaget Aho & Soldan 1924. Deras dokumentära, svartvita bildsviter skildrar frusna landskap och växande stadsmiljöer. Människorna är alltid ömsint avbildade.

Här finns dessutom mode- och reklambilder av Claire Aho från 1950- och 60-talet. Hon var då en flitigt anlitad modefotograf. Bilderna är intressanta inte minst på grund av de humoristiska inslagen.

I utställningen visas också en 72 minuter lång film som inte bara sätter in fotograferna i sitt sammanhang utan också ger en kulturhistorisk bakgrund till konst- och designnationen Finland. Klart sevärd.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.