Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Konsthögskoleelever kritiska till Tomtebodaflytt

Konsthögskolan brann i höstas.
Konsthögskolan brann i höstas. Foto: Anders Wiklund/TT

Tomtebodaterminalen i Stockholm kan bli Konsthögskolans lokaler i framtiden, det är ett av alternativen i en pågående utredning. Men skolans elever är kritiska till att deras skola ska bli beroende av en multinationell kommersiell fastighetsägare.

Konsthögskolan har tillsatt en utredning om var skolan ska hålla till sedan Statens fastighetsverk aviserat en kraftig hyreshöjning om fyra år för lokalerna på Skeppsholmen.

Skolans grafikhus på Skeppsholmen eldhärjades i september förra året. Det väntas dröja minst fem år innan skolan kan flytta tillbaka in i det brandhärjade Grafikhuset. Ett alternativ är att att skolan hittar ett sätt att tränga ihop sig i de lokaler man har kvar på Skeppsholmen. Men i vår har skolan hyrt lokaler i Tomteboda för de elever som blev utan ateljéer efter branden. Detta har varit en tillfällig lösning.

Ett alternativ är att skolan lämnar Skeppsholmen och flyttar hela verksamheten till andra lokaler. Tomtebodaterminalen är då ett alternativ.

I väntan på skolledningens utredning, som väntas presenteras i slutet av maj har ett begynnande motstånd växt fram bland eleverna mot planerna att flytta till Tomteboda. På onsdagskvällen ordnar en elevgrupp som engagerat sig i frågan en öppen paneldiskussion på skolan. Gruppen ställer sig tveksam till att skolan skulle hyra lokaler av den internationella fastighetskoncernen Blackstone, som indirekt är en majoritetsägare av Tomtebodaterminalen.

– Vi är också kritiska till att icke vinstdrivande verksamheter som vår skola inte ska få finnas kvar i stadskärnan. Vi hoppas att på det här sättet starta ett samtal om det här, säger Astrid Eriksson, som ingår i elevgruppen.

Paneldiskussionen på skolan hålls 17.00 på onsdagen (26/4) och är öppen för allmänheten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.