Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Svenske Twiggy-fotografen Gösta Peterson är död

Den svenske fotografen Gösta Peterson (till höger) har avlidit, 94 år sammal. Här syns han tillsammans med konstnären och hårstylisten Bob Recine 2012.
Den svenske fotografen Gösta Peterson (till höger) har avlidit, 94 år sammal. Här syns han tillsammans med konstnären och hårstylisten Bob Recine 2012. Foto: Dean Neville/BFA/REX

Den svenske modefotografen Gösta ”Gus” Peterson, som tog flera av 60-talets mest kända porträttbilder, har avlidit. Hans ikoniska bilder har bland annat publicerats på omslagen till Harper's Bazaar och New York Times.

Gösta Peterson föddes i 1923 i Stockholm och utbildade sig till illustratör på designhögskolan Beckmans. På 1950-talet flyttade han till New York och utvecklade där på egen hand fotofärdigheter genom att plåta vardagsscener och människor på gatan. Genom sin blivande fru Patricia Louis, som var moderedaktör på New York Times, fick han kontakter i både mode- och tidningsbranschen.

Gösta Peterson var den första att fotografera den brittiska modellen Twiggy när hon kom till USA 1967. Mest uppmärksamhet fick han förmodligen för sitt porträtt av den afroamerikanska modellen Naomi Sims. Flera fotoagenturer och fotografer hade tidigare ratat henne med hänvisning till hennes hudfärg. Men 1967 hamnade Petersons foto av Sims på omslaget till New York Times modebilaga – hon var då den första afroamerikanska kvinna att synas där.

Efter det blev han en flitigt anlitad fotograf för tidningar som Elle, Harpers Bazaar och Esquire. Han har jämförts med mer kända fotografer som Richard Avedon, Irving Penn och Helmut Newton. Utöver modefotografi porträtterade han även konstnärer som Salvador Dalí och Duke Ellington.

2015 visades den retrospektiva utställningen ”From the archive”, med foton från hans långa karriär, på Turn gallery i New York. Petersons bilder har även ställts ut på Metropolitan museum of art och på Victoria and Albert museum i London.

Gösta Peterson dog i sitt hem på Manhattan på fredagen, skriver New York Times. Han blev 94 år gammal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.