Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konstrecensioner

Lars Erik Falk på Galleri Mårtensson & Persson i Stockholm

Lars Erik Falk ”Modulskulptur i 73 grader”.
Lars Erik Falk ”Modulskulptur i 73 grader”. Foto: Galleri Mårtensson Persson

Skulpturer som skjuter rätt ut i rymden.

Lars Erik Falk har nått den aktningsvärda åldern 95 år, folkpensionär sedan decennier – men fortfarande aktiv som konstnär. Och fortfarande trogen den konkreta konsten. Galleri Mårtensson & Persson i Stockholm har satt samman en liten men naggande god hyllningsutställning, med nio små skulpturer från 1955–2014 (visas t o m 4/3).

Falk är mest känd för sitt tolv meter höga ”Färgtorn” vid Lindhagensplan i Stockholm (och utanför konstscenen som Kerstin Thorvalls förste make). Denna offentliga skulptur från 1981 har en lutning på 73 grader, enligt skulptören en ”magisk vinkel” – mellan statiska 90 grader och den vinkel man upplever som fallande.

En uppåtsträvande rörelse, en kraft som skjuter ut i rymden, är central för Falk. På utställningen kan man följa hur ett kubiserande uttryck utvecklas mot fartfyllda, bockade stålplåtar och över till L-modulen med den magiska vinkeln.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.