Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

”Gui Minhai måste släppas ur fängelset. Den svenske förläggarens öde i Kina oklart”

På måndag reser Stefan Löfven till Kina. Vi hoppas att den svenske samvetsfången Gui Minhai får följa med statsministern hem.

Den svenske förläggaren Gui Minhai har suttit fängslad i över 600 dagar. Han kidnappades under sin semester i Thailand oktober 2015, och har ännu inte ställts inför rätta. I över 600 dagar har Gui nekats konsulärt stöd, juridiskt ombud eller kontakt med sin familj.

Vad gör Sverige för Gui Minhai? Utrikesminister Margot Wallström har fått frågan tre gånger, under riksdagens frågestund i oktober 2016, mars 2017, respektive maj 2017. Utrikesministern har varje gång svarat på samma sätt: ”Jag vill börja med att framhålla det allvar med vilket jag och regeringen ser på Gui Minhais fall. Ett intensivt arbete pågår alltsedan vi fick kännedom om hans försvinnande. Gui Minhais fall har tagits upp vid flera tillfällen, däribland på ministernivå, med höga företrädare för såväl Kina som Thailand och Hongkong. Vid våra kontakter med kinesiska företrädare begär vi fullständiga klarlägganden om vad som skett och sker med den svenske medborgaren Gui Minhai. Fallet har ända från början präglats av en rad oklarheter och frågetecken.”

Då svaret förblivit detsamma under hela perioden Gui suttit häktad finns det anledning att återkomma till frågan om vad Sveriges regering gjort och gör för honom, särskilt i ljuset av statministerns Kina-besök. Vilka krav har ställts inför besöket?

Gui Minhai var fram till sitt frihetsberövande verksam i Hongkong där han publicerade och sålde böcker som granskade den kinesiska regimen. Kinas växande censur under Xi Jinping har resulterat i att man nu inte drar sig för att tillämpa sina egna metoder även utomlands, trots att Guis anhållan och fängslande bryter mot även kinesisk lagstiftning. Att den kinesiska regeringen tillåts handla på det här viset är inte bara ett hot mot rättsäkerheten inom Kina utan också globalt. Fler och fler utländska medborgare har under de senaste åren försvunnit för att senare påträffas häktade i Kina, ofta på hemlig ort.

Det kanske mest lagvidriga i Kinas behandling av Gui är att hans fängslande tillkännagavs tre månader efter han försvann, i en iscensatt bekännelse på statlig kinesisk tv. I bekännelsen tvingas han säga att han begått ett trafikbrott där en ung kvinna omkommit år 2003, trots att inga bevis på denna händelse framhållits. Han tvingades också säga att han frivilligt rest till Kina av dåligt samvete för att sona sitt brott. Enligt thailändsk polis finns heller inget bevis på utresa från Thailand. Att det tagit så lång tid för fallet Gui Minhai att uppmärksammas i Sverige är märkligt. Tusentals svenskar semestrar i Thailand varje år. Nu går man som svensk alltså inte längre säker ens utanför Kinas gränser.

Gui Minhai är ett praktexempel på samvetsfångar som faller mellan stolarna i arbetet för frigivning. Då han ännu inte blivit dömd är det svårt för människorättsorganisationer att ta sig an fallet eftersom att en dom ofta krävs för att officiellt avgöra om någon är fängslad av politiska skäl. Kanske finns också en uppfattning om att inte mycket kan göras förrän dom har fällts. Kinesiska myndigheter är naturligtvis införstådda med detta. Att aktion i praktiken inte sker förrän en person blivit dömd skapar därför ett kryphål där Kina ges möjlighet att hålla politiska fångar häktade hur länge de vill utan rättegång.

Sveriges andra samvetsfånge i Kina, människorättsaktivisten Peter Dahlin, fick komma hem efter tre veckor i kinesiskt fängelse. Vi vill tro att statsministern hanterar samtalen med de kinesiska värdarna på ett sätt som inte bara möjliggör samarbeten utan även ett som uppmanar till att Kina handlar rättsäkert. Gui bör åtminstone få sin sak prövad inför en opartisk domstol, han måste tillåtas kontakt med sin familj, ett juridiskt ombud och konsulär hjälp. Men framför allt måste han bli fri. Det självklara vore att Gui Minhai kunde följa med statsministern hem den 28 juni. Ordnar du det, Stefan Löfven?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.