Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Hédi Fried: ”Förbjud nazistiska organisationer”

Simon Lindberg, ledare för Nordiska Motståndsrörelsen, håller tal under Almedalsveckan.
Simon Lindberg, ledare för Nordiska Motståndsrörelsen, håller tal under Almedalsveckan. Foto: Roger Turesson

”Almedalen ett skrämmande uppvaknande”, skriver Hédi Fried, författare och psykolog som överlevde Förintelsen.

Almedalsveckan är slut. Politikerna och demonstranterna har åkt hem. Det som är kvar är tomma ölburkar, sopor, och en bitter eftersmak. Återigen har nazister fått fältet fritt för sitt hat.

Foto: Lars LindqvistJag var 19 år när jag såg och hörde dom livs levande i min födelsestad, men tidningsbilderna och filmerna från 30-talet fanns i bakgrunden under hela min uppväxt. Precis som idag, hördes mycket upprördhet och ogillande, men de ”kunde inte stoppas”.

I dagens Sverige har vi diskrimineringslagar och kan stoppa dem om vi vill. Förbjud nazistiska organisationer, trots att en del tror att det kan ha motsatt verkan. Erfarenheten säger ändå att rädsla för straff verkar avskräckande.

Förintelsen har lärt oss att inte vara uppgivna åskådare, utan istället en deltagare på den goda sidan.

Under mina tonår såg jag i mina mardrömmar kolonner av trasiga människor på vandring, bärande på knyten med sina få ägodelar. Dessa mardrömmar har nu börjat komma tillbaka och jag vaknar återigen kallsvettig. Sommaren 1945 stannade jag kvar i Sverige då jag uppfattade att Per Albin Hanssons land var en demokrati – och en demokrati beskyddar människor.

Almedalsveckan blev ett skrämmande uppvaknande för mig. Jag hoppas att det kan bli ett uppvaknande även för dagens makthavare. Jag vill ansluta mig till dem som redan har begärt att Sverige inför ett förbud mot rasistiska organisationer. Utan ett sådant förbud vågar inte alla delta i demokratiska processer, som det som hände i Visby. Region Gotland tar inte ansvar för att NMR har tilldelats en plats i Almedalen. De lokalt politiskt ansvariga skyller ifrån sig liksom rikspolitiker och kommunalnämndens chef för markupplåtelse. Ett agerande som påminner om varje nazists agerade efter kriget, det som har hänt var alltid någon annans fel. Det tillhör människans försvarsmekanism. Jag är god. Finns det ondska, får man söka den hos någon annan.

Läs också: Nazisterna som skrämmer bort människor från Almedalen

Samtidigt dyker en annan fråga upp. När medvetandet om deras agerande fanns, varför blev de inte avhysta? Varför satt alla ansvariga stillatigande när NMR:s grannar, bland annat föreningen JAG som kämpar för funktionsnedsattas rättigheter packade ihop och lämnade Almedalen?

NMR:s ideologi är alltför känd för att tillåtas upprepas. Den främsta fienden är juden, men sen kommer de homosexuella, handikappade, Jehovas vittnen etc. Än så länge är deras argument att dödslägren inte har funnits, men det är uppenbart att målet är att återupprätta dem.

Jag och de få andra överlevande som ännu finns kvar kan vittna om misären under nazismen samtidigt som många barn till nazister kan vittna om sina lidanden under nazistiska föräldrar.

För ett antal år sedan träffade jag Trude, dotter till en högt uppsatt nazist. Familjen fick tillökning, men den lilla försvann ganska snart efter födseln. Trude fick veta att barnet skickats till ett sanatorium. Barnet kom aldrig tillbaka. Först efter kriget förstod Trude att barnet dödades i en av dåtidens eutanasianstalter.

Jag tror inte någon vill ha tillbaka det samhället och vill vi inte det är det hög tid att agera. Vi kan börja med att förbjuda nazistiska organisationer. Jag har redan en gång sett hur resan ser ut från deras ideologi till inrättandet av fångläger och krematorier.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.