Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Jenny Sonesson: Brunmålning via tweets i artikeln om osäkra zoner

Demonstration på Medborgarplatsen för afghanska flyktingars rätt att stanna i Sverige.
Demonstration på Medborgarplatsen för afghanska flyktingars rätt att stanna i Sverige. Foto: Beatrice Lundborg

Jenny Sonesson svarar Thord Erikssons artikel ”Så blev en Norgehistoria en svensk sanning”.

Frilansjournalisten Thord Eriksson hänger osmakligt ut mig i sin text ”Så blev en Norgehistoria en svensk sanning” i en högerpopulistisk kontext (DN 28/8). Guilt-by-association och brunmålning är inte journalistiska metoder som imponerar. De förgiftar och krymper det demokratiska samtalet.

Jag står för att jag i mitten av augusti på min privata Facebook-sida delade Verdens Gangs artikel från april 2017 om hur det norska migrationsverket (UDI) bedömer säkerhetsläget i Afghanistan. Jag var dock knappast först att dela texten i sociala medier som Thord Eriksson insinuant försöker framställa det som.

Jag står också för att jag i min statusuppdatering konstaterade att det är ”intressant att denna myndighet gör annan bedömning än C och L”. Verdens Gang är en av Norges största tidningar och är seriös. Tidningen grundades vid andra världskrigets slut av bland annat norska motståndsmän som kämpade mot nazismen.

Att DN Kultur väljer att sätta skruvade rubriken ”Så blev en Norgehistoria en svensk sanning” är tendentiöst. Det leder givetvis tanken till att rena felaktigheter står i Verdens Gangs artikel vilket inte är sant. Thord Eriksson hänger upp sig på hur myndighetens tolkning av säkerhetsläget har gjorts och Verdens Gangs rubriksättning. Men faktum kvarstår: det norska migrationsverket utvisar till Afghanistan.

Om Thord Eriksson ville bidra till en seriös debatt kunde han ha nämnt att samtliga EU-länder numera utvisar till Afghanistan. Både C och L har byggt sitt ställningstagande på att Sverige inte ska utvisa till landet på Tysklands tidigare agerande. Den 25 augusti meddelade emellertid inrikesministern Thomas de Maizière att Angela Merkels Tyskland ska utvisa afghaner som fått avslag på sin asylansökan till Afghanistan.

Thord Eriksson kunde ha valt att skriva en kritisk text om hur säkerhetsbedömningar av Afghanistan görs av myndigheter i Norge och andra länder. Det kunde ha blivit en intressant artikel i stället för att koka en konspirationsteoretisk sörja på tweets och Facebookstatusar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.