Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Schermans vurm för medial ödmjukhet väcker frågor

DN:s Johan Hilton kommentar Jan Schermans artikel på Aftonbladets kultursidor med frågan om Scherman själv är villig att ge de raka svar som han avkräver andra.

I en stort uppslagen artikel på Aftonbladets kultursidor (6/7) går Jan Scherman till angrepp mot mediers snarstuckenhet och arrogans. Självkritiken hos journalister får inte förtvina, menar Scherman, annars stundar trumpifiering. Medier måste därför börja svara på frågor om sina granskningar, men också våga erkänna när man har haft fel.

Det är en på alla sätt lovvärd artikel. I synnerhet mot bakgrund av Schermans påfallande tystnad om sin egen bevakning av fallet Ebbe Carlsson.

På tiden det begav sig var Scherman en av dem som hätskast ansatte Carlsson med frågor om hans homosexuella läggning.

I ett anmärkningsvärt Aktuelltinslag från 80-talet som återaktualiserades i samband med Jane Magnussons och Karin af Klintbergs dokumentär ”Ebbe the movie” 2009 gör Scherman stor sak av att Carlsson vägrar svara på om han är homosexuell. Gång på gång försöker han få Carlsson att berätta om sin läggning. När det misslyckas klandrar han honom: ”Varför kan du då inte svara på frågan?”

Syftet med intervjufrågorna är dunkelt, men konspirationsteorierna var på den tiden legio. Bögarna antyddes hålla varandra om ryggen i en dekadent, nepotistisk och ljusskygg gegga av politik och sexualitet. Bland annat av Staffan Heimerson i Aftonbladet.

När ”Ebbe the movie” kom ställde jag följaktligen följande tre frågor till Scherman på Expressens kultursidor (26/2 2009): Hur ser Scherman på sin intervju så här i efterhand? Vad hoppades han på med att få Ebbe Carlsson att komma ut när han själv inte ville? Skulle Scherman ställa samma frågor i dag?

Jag fick inget svar. Inte så mycket som ett pip från en snarstucken igelkott, rentav. Men med tanke på Schermans nyuppväckta vurm för medial ödmjukhet och självkritik ställer jag dem nu igen.

Vad säger du, Scherman? Har det åtta år senare blivit dags för de raka besked som du avkräver andra?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.