Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Wiks inställning borde göra det omöjligt att vara arkitekt

I sin kritik av min betraktelse över ideologin bakom det överplanerade miljonprogrammet skriver arkitekten Tina Wik (20/7) att diskussionen bland professionella under lång tid har handlat om hur miljonprogrammen kan omgestaltas.

Wik kallar dem ”de monotona områdena” samtidigt som hon beskyller mig för både kulturimperialism och förmätenhet eftersom jag påstår något generellt om belysningens och persiennernas påverkan på människan.

Sådant får man förstås räkna med i separatistiska och etnopluralistiska tider, då mänskligheten knappast längre anses ha något gemensamt bortom den egna kulturen.

Frågan är bara hur någon i så fall vågar kalla miljonprogrammet monotont. Om man har ”ett annat förhållningssätt till ljuset” för att man kommer från en annan kultur har man rimligen också ett annat förhållningssätt till ”monotoni”. Den inställningen borde göra det omöjligt att vara arkitekt, i synnerhet med en socialt progressiv agenda.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.