Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Rasmus Jonlund: Politiker ska sätta mål för Stockholms kultur

Stadsteatern tappar publik.
Stadsteatern tappar publik.

Rasmus Jonlund svarar Anna Takanen.

Politiker ska inte lägga sig i Stadsteaterns fria pjäsval. Vad politiker däremot har ansvar för är att sätta mål för kommunala kulturinstitutioner – att Kulturhuset Stadsteatern ska nå en stor publik. Som ägardirektivet från kommunfullmäktige säger: ”ha en bredd i repertoar och verksamhet”.

Att nå de många stockholmarna och samtidigt erbjuda det smala och utmanande, är enligt mig och Liberalerna själva syftet med en offentlig teater. Det breda kan locka nya, ovana besökare – och öppna vägen till mer, annan kultur. Intäkter från publiksuccéer finansierar dessutom mer av det smalare, så kulturen kan växa. Ingen är gladare än jag om det stora publiktappet och intäktsbortfallet 2016 är en tillfällighet.

Läs mer: Dramatiskt publiktapp på Stadsteatern

Armlängds avstånd handlar om hur målen sedan nås. Det vilar på den professionella ledningen. Det handlar om armlängds avstånd. Jag har inget som helst syfte att gå i debatt med konstnärliga ledare på kommunala institutioner.

Liberalerna har krävt svar av kulturborgarrådet (S) om Kulturhuset Stadsteatern eftersom det kärva ekonomiska läget kan bli en ond spiral som drabbar den konstnärliga verksamheten. Vår kritik riktar sig mot en politisk ledning som inte verkar tycka att en stor publik är så viktigt.

Om detta har scenkonstchef Anna Takanen gått i debatt mot Liberalerna, i högt tonläge (DN 9/2). Om vi är överens om att respektera demokratiskt beslutade ägardirektiv, om att ha både bredd och spets, förstår jag dock inte problemet.

Vi har rätt att förvänta oss engagemang för att fler stockholmare ska komma till teatern – inte personangrepp på stadens förtroendevalda.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.