Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Lisa Ekdahl. ”När jag är utomhus så är hela naturen mitt spelrum”

Få artister släpper så gärna in solen och sommaren i sin musik som Lisa Ekdahl. Med ”Så mycket bättre”, nytt album, turnéer och sommarprogram i P1 har hon skapat en ny relation till sin svenska publik. I dag uppträder hon som solist på DN:s öppna konsert framför Sjöhistoriska museet i Stockholm.

– När jag fick frågan tackade jag ja direkt. Det var ett roligt sammanhang och i synnerhet med orkestern. Jag har aldrig sjungit med en symfoniorkester tidigare och ser fram emot det väldigt mycket, säger Lisa Ekdahl.

Hon har inte heller varit på DN-konserten själv, vid den här tiden brukar hon vara ute på turné.

– Men nu när jag ska vara med säger alla ”åååh det är så mysigt”.

Redan tidigt i våras sa Lisa Ekdahl i en DN-intervju att hennes artistliv aldrig har varit bättre än nu. Hon släppte det nya albumet ”När alla vägar leder hem”, det första på flera år på svenska och tillsammans med TV4:s ”Så mycket bättre” blev det något av en nystart i relationen till publiken i Sverige. Under våren gav hon sig ut på en nordisk turné.

– Tack vare att jag har en internationell karriär har jag kunnat låta den svenska delen ligga i träda. När jag till sist gjorde ett svenskt album igen kändes det nytt och bekant samtidigt, på ett uppfriskande sätt. När jag spelar känner jag att publiken också tycker så. Du låter något vila för att få ny näring.

Sommaren kom med nya erfarenheter, bland annat premiären som sommarpratare i P1 där hon talade om faderns död, men också hennes socialistiska och feministiska världsbild som grundades redan i barndomen.

Hon har också varit på en kortare turné tillsammans med Laleh.

– Laleh ställde frågan. Jag kände henne inte, men tyckte att vem skulle vara bättre att spela med än henne? Det var perfekt.

Och visst har de en hel del gemensamt som artister. Kombinationen av pop och visa, latinskt och jazz. Ett högst personligt sätt att intonera, och båda med Cornelis Vreeswijk där i bakgrunden.

Den svenska sommaren går ut på drömmen om sommaren.

Vi träffas en solig men ändå småkall dag i juni. För att intervjun skulle höras på inspelningen sitter vi utomhus, medan resten av gästerna på restaurangen på Djurgården föredrar att sitta inne.

Då i juni frågade jag Lisa Ekdahl vad sommaren betyder för henne.

– Den svenska sommaren går ut på drömmen om sommaren. I tv-program är det alltid idealisk sommar. Även i våra svenska huvuden bär vi vår idealiserade dröm, men i själva verket blir det inte riktigt så.

Vi hörs igen under en av de första dagarna i augusti.

Hur har din sommar varit?

– Episk! Som en underbar sommardröm. Jag har spelat utomhus i Sverige, Norge, Danmark. Bottennappet var att jag blev kräksjuk en gång och tvingades ställa in en konsert med Laleh på Skansen. Det var inte kul. Att sommarprata i P1 var en ny erfarenhet för mig.

Som för många musiker är sommaren för henne en årstid fylld av arbete. Därför är det extra viktigt att då hitta sammanhang som hon gillar.

– När jag är utomhus är hela naturen mitt spelrum. Det blir väldigt annorlunda mot när man går in i en lokal, då ska man ta över den och fylla den med musik och energi. På en konsert som DN-konserten är himlen och träden ditt rum.

Är det inte svårare att inta hela det himmelska rummet?

– Nej, för publiken är det en del av upplevelsen.

Funkar dina låtar olika bra beroende på om du spelar inne eller ute?

– Ja, lite kanske, inne kan jag sitta själv med min gitarr. Ute behöver jag skjutsa på lite mer energi. Då kan det vara kul att ta tillfället i akt med en symfoniorkester.

De låtar som hon och orkestern har valt är några av de populäraste i hennes repertoar. Lisa Ekdahl har ju också en mer jazzig engelskspråkig låtkatalog som hon sjunger på jazzklubbar och festivaler ute i Europa, men här hemma är de svenska låtarna självklara.

– Först valde vi ”Lite svikt i steget”, som är en ny låt där orkestern får mycket utrymme att svälla ut. Mäktigt och spännande för mig som skrivit och spelat in låten i ett litet format.

Hon sjunger också ”Amelia”, som är Tommy Nilssons låt, men som hon gjorde till sin i ”Så mycket bättre”.

– Och sedan spelar vi ”Öppna upp ditt fönster”, för den blir jag alltid glad av.

På ditt nya album har du titlar som ”Jorden runt solen”, ”Sun Ra” och ”Sol, vind och vatten”. Varför sjunger du så mycket om sol, jord och ljus?

– Ljuset är väldigt viktigt för mig. Jag är inte mycket för att krypa in i något mörkt hörn. Jag gillar när det är ljust. Är man utomlands är det skönt att höra att det varit soligt i Sverige för då vet man att det kollektiva mår mycket bättre. Jorden och ljuset är ett sätt att komma i kontakt med sig själv. Det är inte för inte som alla de här klyschorna finns, vi älskar havet, vi älskar himlen, vi älskar naturen.

Jag frågar om det finns en djupare andlig aspekt av naturskildringarna. När hon sitter tyst försöker jag förtydliga, men hon svarar med ett ”jag förstår din fråga” och tänker lite till innan hon svarar.

– I naturen blir det uppenbart att vi inte har kontroll, att naturen sköter sig själv. Vi slappnar av när vi känner att vi inte har kontroll. Egentligen gäller det allt i tillvaron, vi bara inbillar oss att vi har kontroll. Men i relation till naturen förstår vi det. Vi får kontakt med hur det egentligen är.

– På sommaren tror jag att alla tänker extra mycket på allt som väckts till liv på nytt och sedan dör igen.

Är det några av dina sånger som är särskilt förknippade med sommaren?

– Nja. Jo förresten. Alla!

Något varmt och soligt i dem?

– Ja ja, jag vill alltid ha in ljus i dem. Det vill jag i livet varje dag.

 

Dagens program:

Medverkande: Kungliga Filharmonikerna, Anja Bihlmaier, dirigent, Lisa Ekdahl, sång, Kattis Ahlström, värd

11.00: Start för aktiviteter i barntältet samt försäljning av mat och dryck.
13.00: Musik från Konserthuset med musikerna Rena Kimura, Won-Hee Lee och Louisa Tatlow.
13.30: DN:s kulturchef Björn Wiman talar om musikens roll med DN-kritikern Martin Nyström.
14.00: Kungliga Filharmonikerna och Lisa Ekdahl.

DN-konserten är en gratis utomhuskonsert, som arrangerats av DN och Kungliga Filharmonikerna sedan 1975.

Årets DN-konsert med Lisa Ekdahl och Kungliga ­Filharmonikerna, under ledning av Anja Bihlmaier, genomförs i dag vid Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Konferencier är Kattis Ahlström.

På plats finns det möjlighet att köpa mat och dryck.

Du som är DN-prenumerant kan köpa ett matpaket för 160 kr.

I barntälten medverkar Kulturskolan Stockholm. Alla barn ges möjlighet att provspela instrument.

Lisa Ekdahl.

Lisa Ekdahl, född 1971, är uppvuxen i Mariefred. Pappan var kärnfysiker, mamman förskolelärare.

I dag bor hon på Södermalm i Stockholm, men har tidigare bott i New York.

Hon debuterade 1994 med ”Lisa Ekdahl” som innehöll hitlåten ”Vem vet”. Hon har gett ut flera album, bland annat ”Med kroppen mot jorden” (1996), ”Olyckssyster” (2004), ”Pärlor av glas” (2006), ”Give me that slow knowing smile” (2009).

I våras kom ”När alla vägar leder hem”, som är Ekdahls första svenska skiva på elva år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.