Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Lisbeth Salander tillbaka på vita duken nästa år

De båda skådespelare som hittills på film gestaltat Lisbeth Salander, Stieg Larssons starka kvinnokaraktär i Milleniumserien: (från vänster) Noomi Rapace i ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”, samt Rooney Mara i ”The girl with the dragon tattoo”.
De båda skådespelare som hittills på film gestaltat Lisbeth Salander, Stieg Larssons starka kvinnokaraktär i Milleniumserien: (från vänster) Noomi Rapace i ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”, samt Rooney Mara i ”The girl with the dragon tattoo”. Foto: Joel Ryan/AP/Suzanne Cordeiro/AFP

Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist återvänder till bioduken. Inspelningarna av den fjärde Millenniumfilmen, baserad på David Lagercrantz bok ”Det som inte dödar oss” (på engelska ”The girl in the spider’s web”), påbörjas i september. Biopremiär följer 2018.

För regin står Fede Álvarez, uruguayanen vars ”Don’t breathe” var en av 2016 års stora thriller-, eller varför inte skräcksuccéer (spelade in 156,8 miljoner dollar globalt).

Tillkännagivandet gjordes på måndagseftermiddagen i samband med en tillställning på London Book Fair om den kommande femte Millenniumboken, ”Mannen som sökte sin skugga”, baserad på Stieg Larssons romanfigurer.

”Det känns fantastiskt roligt, särskilt när filmen görs av ett så begåvat gäng och med en sådan oerhörd omsorg om varje liten detalj”, säger David Lagercrantz i ett pressmeddelande.

Den kommande filmen får en helt ny uppsättning skådespelare. Måndagens presentation innebär även startskottet för ett sökande världen över efter den skådespelare som ska axla rollen som Lisbeth Salander.

”Inräknat all samtida litteratur utgör Lisbeth Salander en helt unik karaktär, förmodligen en av de främsta kvinnliga gestalterna genom alla tider inom litteraturen, enligt min uppfattning. David Lagercrantz lysande insats för att vidareföra denna märkvärdiga serie hedrar de mästerverk som Stieg Larsson skapade”, säger Sanford Panitch, Columbia Pictures vd.

Millenniumserien har sålts i över 80 miljoner bokexemplar världen över. Den femte delen i serien, ”Mannen som sökte sin skugga”, får utgivning den 7 september.

Läs mer (filmrecension): ”Män som hatar kvinnor”

Läs mer (filmrecension): ”The girl with the dragon tattoo”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.