Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Marcel Proust klagar på grannarnas kärleksliv i brev på auktion

Marcel Proust.
Marcel Proust. Foto: Piero Oliosi

Brev och manuskript av bland andra Gustave Flaubert, Victor Hugo och Marcel Proust går på auktion i Paris 26 april och väntas gå för cirka tre miljoner euro, meddelar The Guardian.

Även en förstaupplaga av Galileo Galileis ”Discorsi” går på auktion när en av världens största samlare av fransk litteratur rensar i sin samling.

Läs mer: Prousts madeleinekaka var rostat bröd

Den nu 79-årige samlaren Jean Bonna har bestämt sig för att koncentrera sitt samlande till själva den franska litteraturen och sälja av annat, vilket innebär att sammanlagt 100 objekt nu går på auktion.

Brev där Gustave Flaubert försvarar sin roman ”Madame Bovary” ingår i det som säljs. Men även mer privata brev finns med, bland andra ett där Marcel Proust klagar till sin hyresvärds son på grannarnas högljudda kärleksliv, som förutom att störa honom även gör honom avundsjuk, enligt brevet.

Auktionen hålls den 26 april i Paris.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.