Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Morrissey tvingas dra tillbaka kritiserad t-shirt

Morrissey.
Morrissey. Foto: Bruno Marzi / Splash News

The Smiths-citatet ”Jag bär svart på utsidan eftersom jag känner mig svart på insidan” fick en ny mening när Morrissey satte det på en t-tröja – tillsammans med en bild av den svarte medborgarrättskämpen James Baldwin.

Inför artisten Morrisseys kommande Nordamerikaturné har nya kläder som skulle säljas till fansen visats upp på Morrisseysajten True to you. En av t-tröjorna som planerades att säljas under turnén har ett tryck som väckt både frågor och känslor bland fans och kritiker.

Läs mer: Med Morrissey i nöd och lust

”I wear black on the outside, ’cause black is how I feel on the inside” (”Jag bär svart på utsidan eftersom jag känner mig svart på insidan”) lyder texten på tröjan, som snirklar sig kring en bild på den svarte författaren och medborgarrättsaktivisten James Baldwin.

Texten är från ”Unloveable” med The Smiths, bandet som Morrissey tidigare var sångare i, och brukar snarare tolkas som ett av många tecken på sångarens svartsynthet än på att han egentligen tycker sig ha en annan hudfärg.

Filmrecension: ”I am not your negro”

James Baldwin är aktuell i och med dokumentärfilmen ”I am not your negro”, regisserad av Raoul Peck, som baseras på författarens minnesbok ”Remember this house”.

Han har länge varit en av Morrisseys personliga favoriter, nämns på flera ställen i hans självbiografi, och har projicerats i bakgrunden på hans konserter.

Efter kritik i sociala medier och på fanforum har t-tröjan nu tagits bort från amerikanska och brittiska webbshoppar, och kommer inte att säljas under turnén.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.