Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

First Aid Kit: ”Det finns en svärta i alla Cohens låtar”

Systrarna Johanna och Klara Söderberg i duon First Aid Kit och skådespelaren Nina Zanjani (mitten), som aldrig tidigare träffats, fann varandra snabbt i arbetet.
Systrarna Johanna och Klara Söderberg i duon First Aid Kit och skådespelaren Nina Zanjani (mitten), som aldrig tidigare träffats, fann varandra snabbt i arbetet. Foto: Eva Tedesjö

De har fått Patti Smith att gråta av rörelse. Paul Simon att applådera stående. Nu återvänder First Aid Kit med nytt album, ny turné – och ytterligare två helkvällar på Dramaten till Leonard Cohens ära.

Efter en lång paus för andhämtning, låtskrivande och inspelningar väntar konserter på bland annat Gröna Lund och jättelika Glastonburyfestivalen för Klara och Johanna Söderberg. Uppehållet var nödvändigt. Singer songwriter-systrarna har ägnat över fem år åt att turnera runt jordklotet. De har fler än fyrahundra konserter bakom sig sedan debuten på ungdomsbiblioteket Punkt Medis på Södermalm 2007.

Återkomsten till scenerna sammanfaller med ett nytt First Aid Kit-album. Deras senaste ”Stay gold” nådde för tre år sedan förstaplatsen på topplistorna i Norge och Sverige och sålde guld i England. Nu har de tillbringat sex veckor i en skivstudio i Portland, Oregon, ihop med musiker och en inte namngiven indieproducent. Detaljerna kring skivan är fortfarande hemliga, men den släpps ”snart”.

– Det kommer ny musik i år, sammanfattar Klara Söderberg.

I vilken musikalisk riktning rör ni er på nya albumet?

– Det är fortfarande text- och stämsångsbaserat. Fast faktiskt lite elgitarrer också, men det är ju inte punk precis (skratt). Men man utvecklas och vill testa nytt …

– … dessutom är det ju lite mer keyboards på den här och den är inspelad live i studion, det är mera rått, tillägger Johanna Söderberg. Och så är den mörkare än förra albumet.

– Mm, det är en breakup-skiva, nickar systern.

De nämner särskilt artister som Bon Iver, särlingen Jim Ford, Brooklynbaserade Big Thief, liksom sjumannabandet Whitneys falsettiga folkindie som inspirationskällor sedan förra albumet. I studion i Portland hårdlyssnade duon dessutom på Leonard Cohen. En artist de upptäckte som tonåringar tack vare föräldrarnas cd-hylla i Svedmyra.

Leonard Cohen var så precis, vartenda ord har ett syfte och en musikalitet.

Klara och Johanna Söderbergs kärlek till den mollstämde poeten och artisten från Montreal resulterade i vintras i ett viktigt projekt för First Aid Kit utöver skivinspelningen. Med Dramatenskådespelaren Nina Zanjani som regissör bestämde de sig, efter en Amasonkonsert på teatern, för att hylla Cohen som då just gått bort.

Läs mer: First Aid Kit på Dramaten: ”Det mesta är förträffligt”

Systrarna Söderberg och Nina Zanjani, som aldrig tidigare träffats, fann snabbt varandra i arbetet.

Zanjani – ett soul-jazz-och-blues-fan som sjöng i punkband som 13-åring i Göteborg – koncentrerade sig på Cohens levnadshistoria, låttexter och lyrik. First Aid Kit-duon mejlade samtidigt text- och låtförslag till henne och kapellmästaren Sebastian Ring från Portland. Material från Cohens hela och långa karriär. Han debuterade som poet redan 1956, romanförfattare 1963 och på skiva 1967.

I mars premiärspelades så föreställningen ”Who by fire?” till unisona kritikerapplåder. På scen fanns orkester, fyrtiomannakör, gästartister som Annika Norlin, Frida Hyvönen och Loney Dear samt Nina Zanjani och hennes skådespelarkollega Maia Hansson Bergqvist understödda av teaterns scenografi och teknik. På söndag och måndag uttolkar ensemblen den kanadensiske världsstjärnan igen.

Foto: Eva Tedesjö

Varför älskar man Leonard Cohen?

– Texterna är väldigt drabbande, låtarna är ju fantastiska, men det är ändå texterna man kommer ihåg. Det finns en svärta i alla hans låtar, också i de som man tror är ljusare, som ”Suzanne”. Han var så precis, vartenda ord har ett syfte och en musikalitet, svarar Johanna Söderberg när DN möter trion på Konstnärsbaren ett stenkast från Dramaten.

– … och låtarna har ju samtidigt humor och är som små romaner. Man får egna bilder av alla hans låtar, ibland berättelser om ett helt liv, lägger systern till.

Är inte Cohen mindre macho än många andra deppiga snubbar med gitarr?

– Njae, det håller jag inte med om, säger Nina Zanjani och ler. Han är ju så extremt medveten om sin ödmjukhet. När man plöjer igenom gamla intervjuer och dokumentärer så ser man det. Fast ändå känns det som att det han skrev var på riktigt. Svärtan är sann och han var en romantiker. Det som gör honom så stor för mig är att han kan skriva om helt vardagliga ting och med enkla ord förvandla dem till poesi.

Hon är ”helt knockad” av hur Klara och Johanna Söderberg tog sig an både de så allvarsamma texterna och det imposanta scenrummet.

– Föreställningen är verkligen resultatet av ett kollektivt och modigt arbete av alla, säger hon – och inkluderar då också sina egna sånginsatser.

– Du kan ju tänka dig hur det känns att ställa sig intill First Aid Kit och sjunga med dem …

Läs mer: Nina Zanjani : Jag behöver inte leta efter mörkret – jag har det redan i mig

Det kan, möjligen, bli ytterligare några Cohen-föreställningar på Dramaten framgent. Hos First Aid Kit har denna erfarenhet hur som helst väckt tankar på fler uppsättningar ihop med Nina Zanjani under det arton meter höga salongstaket vid Nybroviken.

– Det hade till exempel varit kul att göra en föreställning utifrån Joni Mitchells musik. Vi har också talat om kvinnorörelsens historia i musiken och konsten – eller artister som glömdes bort eller försvann, som Connie Converse, funderar Klara Söderberg högt.

– Det är underbart att få stå på en scen som Dramatens, den är ju stor, men känns ändå så intim. Vi gör gärna fler föreställningar på den.

Foto i text: Eva Tedesjö

Fakta. Fler chanser att se First Aid Kit

First Aid Kit består av Johanna Söderberg, född 1990, och Klara Söderberg, 1993. De är uppvuxna i Svedmyra, Stockholm.

Under de tio år som First Aid Kit existerat har de släppt tre fullängdsalbum. I år kommer alltså det fjärde.

De är aktuella med två nya hyllningskonserter till Leonard Cohens ära på Dramaten den 21 och den 22 maj. Det är repriser på två konserter under titeln ”Who by fire?” tidigare i år.

På svensk mark uppträder duon också 16/6 Borgholm, 19/6 Gröna Lund, 21/6 Liseberg, 12/8 Sundsvall.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.