Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Lätt att unna Portugal vinsten i Eurovision

01:45. På söndagskvällen kom Eurovisionvinnaren Salvador Sobral hem till Portugal som en nationalhjälte. Han hyllades stort av fansen på flygplatsen i Lissabon.

Det blev tydligt redan när jurygrupperna strösslade med sina 12-poängare – att Portugal skulle ta sin första seger någonsin i Eurovision song contest med den minimalistiska ”Amar pelos dois”, nervigt och intimt framförd av Salvador Sobral. Och tittarna höll med – det blev till slut en jordskredsseger.

Svenska Robin Bengtsson med ”I can’t go on” hamnade på femte plats.

Det är lätt att unna Portugal vinsten. Landet har tre sistaplatser bakom sig, och har inte ens tagit sig till final sedan 2010. De portugisiska fansen på plats i Kiev var i fullkomlig och lycklig extas.

Den stora förhandsfavoriten, Italiens Francesco Gabbani, kom bara sexa. Silvret gick till Bulgarien och Kristian Kostov, med en modern radiovänlig popballad.

Sverige fick en hedervärd femteplacering, och vi har fortfarande en osannolikt snygg svit resultat sedan 2011: två segrar, två bronsmedaljer, två femteplatser (och en helt okej 14:e-plats). Desto sämre gick det för Spanien som kom sist - och Tyskland kom näst sist efter att ha haft jumboplatsen två år i rad.

Bland de mest intressanta sakerna man kan notera om årets Eurovision är att samtliga bidrag som sjöngs på ett annat språk än engelska tog sig till final. Och det här är andra året i rad ett bidrag på ett annat språk vinner Eurovision – något som tidigare bara hänt en enda gång (”Molitva” för Serbien 2007) sedan man 1999 slopade regeln om att man måste sjunga på sitt lands språk i tävlingen.

Det är en rolig trend, om den nu håller i sig. Fler språk gör tävlingen roligare, spretigare, och mer dynamisk. Och kanske är det dags för Sverige att våga skicka en låt på svenska igen? Det har vi inte gjort på 19 långa år.

Fakta. Topp fem i Kiev

Portugal vann årets tävling, representerat av 27-årige Salvador Sobral från Lissabon. Hans låt ”Amar pelos dois” är skriven av hans syster Luísa Sobral. Det är första gången någonsin som Portugal vinner tävlingen.

Sverige representerades av Robin Bengtsson med ”I can’t go on” som kom femma. På sista plats kom Spanien.

1. Portugal 758 poäng

2. Bulgarien 615 poäng

3. Moldavien 374 poäng

4. Belgien 363 poäng

5. Sverige 344 poäng DN

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.