Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Undersökning: Britterna vill ha ett Brexit från Eurovision

Storbritanniens bidrag i Eurovision song contest 2017, Lucie Jones.
Storbritanniens bidrag i Eurovision song contest 2017, Lucie Jones. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Om Storbritannien höll en folkomröstning om att gå ur Eurovision Song Contest skulle 56 procent rösta för. Det skulle i så fall innebära ett slags Brexit i repris.

Enligt undersökningen, som genomförts av YouGov och refereras av BBC, finns det ett samband mellan att rösta för utträdet ut EU och att välja bort Eurovision Song Contest. 76 procent som röstade för Brexit vill dra sig ur den Europeiska schlagercirkusen.

Storbritannien gick med i Eurovision 1957 och har vunnit tävlingen fem gånger, senast för 20 år sedan med Katrina and the Waves och låten Love Shine a Light.

Sedan dess har det gått ganska dåligt, och det kan möjligen ha påverkat de negativa stämningarna. Storbritannien har kommit sist tre gånger och inte varit bland de tio främsta sedan 2009.

När Lucie Jones sjunger för Storbritannien i Kiev i kväll kommer 22 procent av britterna att titta, enligt undersökningen där 1.650 britter tillfrågades.

BBC spekulerar också om framtiden och hur EU-utträdet kommer att påverka andra länders vilja att rösta på Storbritannien. Här går det dock inte dra några entydiga slutsatser. En tes är att små länder som känner sig motarbetade inom EU kommer att sympatirösta på Storbritannien, kanske redan i kväll.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.