Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Världen sörjer Chuck Berry

01:30. Rock'n'Roll-ikonen Chuck Berry är död. Berry, som ansågs vara en pionjär inom musiken, blev 90 år gammal.

Nyheten om att den legendariska musikern Chuck Berry har gått ur tiden har rört upp känslor på nätet. Så här skriver folk om Berry i sociala medier.

På John Lennons officiella Facebook-sida har det publicerats ett citat som den avlidna Beatles-medlemmen ska ha sagt om Berry 1970:

”Chuck Berry är en av tidernas största poeter. En rockpoet kan man kalla honom. Han var avancerad på sin tid lyrikmässigt. På femtiotalet, när människor inte sjöng om något, skrev Chuck Berry samhällskommenterande sånger, med otrolig känsla för texter. Vi är alla skyldiga honom mycket.”

Rockstjärnan Lenny Kravitz tar till Facebook för att dela sin syn på Berrys karriär:

”Leve leve Chuck Berry!!! Ingen av oss hade varit här utan dig. Rocka på broder!”

Rock and Roll Hall of Fame skriver på sin Facebook-sida att det var passande att Chuck Berry var den första artisten att bli invald i listan:

”Chuck Berry var ett rock n' roll-original. En begåvad gitarrspelare, en fantastisk live-artister, en skicklig låtskrivare vars musik och texter fångade essensen av 1950-talets tonårsliv. Det är passande att han var den första personen att bli invald i Rock and Roll Hall of Fame. I dag firar vi hans liv. Leve leve, Chuck Berry.”

Bruce Springsteen, som säljer ut Ullevi nästintill varje sommar med sina spelningar, hyllar den legendariska rockmusikern stort på sin Facebook-sida:

”Chuck Berry var rockens största utövare, gitarrist, och den mest äkta rock n'roll-låtskrivaren som levat. Det här är en enorm förlust av en gigant genom tiderna.”

John Mayer, en nutida amerikansk musiker, skriver på Facebook att Berry var en arkitekt:

”Legendar. Arkitekt. Han byggde verktygen som byggde huset. Rocka på för evigt. Vila i frid Chuck Berry.”

Gitarristen i rockbandet Guns N'Roses, Slash, beskriver sina känslor kring bortgången på Instagram:

”Hjärtskärande att höra att Chuck Berry har gått bort. Han var odiskutabelt kungen. En minuts tystnad är definitivt på sin plats. Vila i frid.”

Brian Wilson, medlem i den världsberömda gruppen Beach Boys, uttrycker stor sorg på Twitter över beskedet att Chuck Berry inte längre är med oss:

”Jag är så ledsen att höra om Chuck Berrys bortgång – en stor inspiration! Han kommer att vara saknad av alla som älskar rock n' roll. Kärlek och barmhärtighet”

Även musikern Carole King uppmärksammar Chuck Berrys bortgång.

Rapparen Q-Tip, som bland annat var med och grundade den kultförklarade hiphop-gruppen A Tribe Called Quest, skriver på Twitter att Chuck Berry var ett geni:

”Vila i frid fadern av ROCK N ROLL geniet CHUCK BERRY Johnny be good”

Rolling Stones sångare Mick Jagger uppmärksammar också Chuck Berrys bortgång och skriver bland annat att hans ”musik för alltid kommer att vara är inristad i oss”.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.