Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nicholas Wennö: Filmen som retar Nationella fronten

Catherine Jacob som Marine Le Pen-inspirerad partiledare (mitten) och Émelie Dequenne (till höger) som Pauline.
Catherine Jacob som Marine Le Pen-inspirerad partiledare (mitten) och Émelie Dequenne (till höger) som Pauline. Foto: JEAN-CLAUDE LOTHER

I ”Chez nous” värvas en apolitisk sjuksköterska som frontfigur för ett högerextremt populistparti. Filmens tunt maskerade porträtt av partiledaren Marine Le Pen har fått Nationella fronten att se rött.

Ingen kan motstå ett leende”, förklarar en partistrateg med ett klämkäckt smil i ”Chez nous”. Hennes uppgift är att peppa partiets valarbetare i nordvästra Frankrike som ska övertyga byborna att rösta på högerextrema ”Patriotic bloc”. Bland åhörarna sitter brunetten Pauline (spelad av ”Rosetta”-skådespelaren Émilie Dequenne), en empatisk och jordnära sjuksköterska som skickligt snärjs i partiets spindelnät. Efter viss tvekan har Pauline till och med låtit sig övertalas att blondera håret och kandidera för borgmästarposten när partiet behöver en respektabel frontfigur i en nedgången nordfransk by. Som av en händelse leds partiet av en järnlady i blonderad pagefrisyr, spelad av Catherine Jacob.

Inte oväntat rasade Nationella fronten mot filmen redan när trailern för ”Chez nous” lanserades inför franska biopremiären i slutet av februari. Partiets chefsstrateg, Florian Philippot, kallade filmen ”skandalös” och ”oacceptabel” och avfärdade den som en ”kalkonrulle” efter att ha sett trailern. Han fick genast eldunderstöd av NF-politikern Steeve Briois, borgmästare i Hénin-Beaumont, samma krisdrabbade region i nordvästra Frankrike där filmen utspelar sig: ”Stackars Marine Le Pen som parodieras av fetknoppen Catherine Jacob, en verklig skräpfilm...” skrev han på Twitter.

Belgiska regissören Lucas Belvaux svarade att han inte är ute efter att specifikt attackera Nationella fronten, utan snarare vill dissekera populismens mekanismer och provocera fram en diskussion: ”Jag är intresserad av väljarna, inte politiska partier.”

För alla som har sett filmen är Belvauxs fokus ganska tydligt, men Nationella fronten har rätt när det gäller en sak – man behöver inte vara statsvetare för att se att filmen är ett tunt maskerat porträtt av Marine Le Pen. Däremot är ”Chez nous” ingen kalkon (filmen har fått över medel i betyg av franska kritiker). Tvärtom känns den som en autentisk fallstudie som speglar de politiska stämningarna i dagens splittrade Frankrike. Det är ingen slump att filmen utspelar sig i den krisdrabbade nordvästra delen av landet där Fronten firat framfångar i en miljö som präglas av social misär, utanförskap, klaustrofobiska bostadsmiljöer och stigande kriminalitet. I ett pojkrum sitter sonen till Paulines bästa väninna och lägger ut egna propagandafilmer på nätet där ett plan får Eiffeltornet att kollapsa och snabbt bli ersatt av en gigantisk minaret.

Utan att bli för övertydligt didaktisk eller demonisera tecknar Belvaux en ganska nyanserad bild – trots att dramatiken ställs på sin spets av att Pauline är dotter till en populär kommunistisk fackföreningsarbetare och samtidigt dejtar sitt gamla ex från högstadiet, en på ytan småcharmig, vältränad hunk till fotbollstränare som tar sig an hennes barn. Fasaden rämnar när det visar sig att pojkvännen kastats ut från ”Patriotic bloc” på grund av sin våldsamma läggning och att han numera är medlem i en nynazistisk paramilitär grupp som terroriserar migranter och minoriteter.

Framför allt ger filmen en trovärdig inblick i kulisserna till ett populistparti som gör allt för att putsa upp varumärket och försöker tvätta sin gamla smutsiga byk. I ”Chez nous” vaknar Pauline upp i grevens tid. Nu återstår att se om även de franska väljarna kan motstå Marine Le Pens bländvita leende.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.