Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Olycksbådande replik från Luke i nya Star wars

Foto: AP

”Jag känner bara till en sanning. Det är dags för jedin att upphöra.”

Kommer Luke Skywalker att gå i sin fars mörka kraftspår? Mark Hamill stänger inga dörrar för sin rollfigurs utveckling i den kommande ”Star wars”-fortsättningen.

”Jag känner bara till en sanning. Det är dags för jedin att upphöra.”

Så säger Luke Skywalker i den färska första trailern till den kommande ”Star wars”-filmen ”The last jedi”. Men skådespelaren Mark Hamill sade något annat till filmens regissör Ryan Johnson då han läste manuset för första gången.

Läs mer: Här är första scenerna ur nya ”Star wars”

– När jag hade läste manuset sade jag till Ryan att jag motsätter mig i princip allt du har bestämt om min karaktär, säger han till ABC News.

65-åringen förklarar dock att hans reaktion på manuset kan vara ett gott tecken, mycket av det han ursprungligen opponerade sig mot i 2015 års ”Force awakens” var nämligen sådant som han gladeligen accepterade i slutversionen av filmen.

– Jag har aldrig varit gladare över att ha fel, säger han i intervjun.

Många teorier och spekulationer har satts igång efter att trailern till ”The last jedi” offentliggjordes. En av dem är att Luke Skywalker, likt sin far, kommer att gå över till den mörka sidan. På en direkt fråga om hans karaktär går över till den mörka sidan i den kommande filmen svarar Hamill:

– Det är möjligt. Allt är möjligt.

”The last jedi” går upp på biograferna till jul och utspelas till skillnad från den förra, ”Rogue one”, som sist i ”Star wars”-kronologin.

The Guardian tillåter sig en lång spekulerande artikel som mynnar ut i en varning: Om den nya filmen går för långt undermineras inte bara ”Star wars” framtid utan också dess fantastiska förflutna.

Läs mer: Filmrecension: ”Star wars: The force awakens”

Läs mer: Recension av ”Rogue one: A Star wars story”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.