Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Peter Englund: "Bokmässeledningen resonerar fyrkantigt"

Akademiledamoten Peter Englund har skrivit under författaruppropet och anser inte att man "tar debatten" genom att närvara på Bokmässan. Men Bokmässans vd Maria Källsson står fast vid sitt beslut om Nya Tider.

En av de fyra Akademiledamöter som har undertecknat författaruppropet mot Bokmässan är Peter Englund. I en kommentar till DN förklarar han varför han inte kommer att delta på mässan i höst:

– Att vara med på Bokmässan innebär inte att man "tar debatten" med dessa illasinnade högerextrema, som bara är där för att provocera; tvärtom, man skapar bara ännu en plattform för dem. Det vill jag inte bidra till. Inget säger heller att det kommer att stanna vid Nya Tider: med tanke på Bokmässeledningens fyrkantiga sätt att resonera finns inget som hindrar att nästa år tågar än flera extremister av olika schatteringar in på mässgolvet.

Men Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek, står fast vid beslutet att hålla mässdörrarna öppna för Nya Tider – trots den massiva mobiliseringen bland Sveriges författare:

– Vi beklagar att dessa författare inte kommer till årets bokmässa. Men vi respekterar fullt ut att de har en annan ståndpunkt än vår. Åsiktsfrihet gäller naturligtvis även de författare som avstår från att delta, meddelar hon i en skriftlig kommentar.

Initiativtagare till upproret är författaren Hanna Nordenhök. Hon menar att författarnas nej inte bara gäller Bokmässan 2017, utan som det står i den korta skrivningen: ”så länge högerextrema krafter närvarar på mässan”.

– Så som vi har formulerat det är det en fråga om mässan som plats, inte bara mässan i år utan också framtida mässor. Tills det finns ett annat beslut och en annan hantering av de högerextrema kan vi inte närvara på mässan, säger hon.

Läs mer: 127 författare i upprop mot Bokmässan

Uppropet tillkom genom att Hanna Nordenhök för ett par veckor sedan mejlade sex, sju kollegor, som i sin tur adderade ytterligare författare till mejltråden. Efter ett tag var en snöboll i rullning.

– Jag vill understryka att vem som helst hade kunnat starta den här tråden, nu råkade det bli jag. Jag tror att många med mig har hållit det här ifrån sig lite grann, man har sitt eget liv och plötsligt står man inför detta med mässan. Jag kommer ut med en bok i höst och hade inte riktigt orkat ta in diskussionen. Men när inbjudningar började komma stod det klart att det skulle kännas otroligt olustigt att vara där. Då kastade jag ut frågan. Jag hoppas att fler vill ansluta sig till uppropet.

Läs mer: Bokmässans vd: ”Detta är ingen enkel fråga”

Flera av författarna på listan har antingen tackat nej till uppläsningar och seminarier eller dragit tillbaka sin medverkan i redan planerade evenemang. Bokmässans seminarieprogram är ännu inte fastställt, men sannolikt lär betydande ändringar behöva göras. Samtidigt är den alternativa Bokmässan, som arrangeras under slutet av mässveckan i protest mot Nya Tiders medverkan, i full färd med att lägga ett omfattande program på Världskulturmuseet och Göteborgs litteraturhus.

– Bokmässan betyder något för alla oss som skrivit under, den är vår arbetsplats i någon mening. Jag personligen tänker på det som en form av strejk, en arbetsvägran, säger Hanna Nordenhök.

Var det svårt att enas om en gemensam skrivning?

– Ja, det är en komplicerad sak: Ska de högerextrema krafterna ges mer uppmärksamhet i medier eller inte? Alla har olika hållningar, men vi kunde till slut enas om detta och det känns oerhört positivt och hoppfullt.

Var det några som avböjde att skriva under uppropet?

– Det var några som gjorde det också. Det argument som oftast har återkommit och har varit svårast för varje enskild person, också för mig, är om ökad uppmärksamhet till de högerextrema är en god strategi. Men det är en risk vi ändå väljer att ta, för att mobilisera ett demokratiskt försvar. Det finaste med det här uppropet är att det manar till alternativ, till motståndshandlingar i form av upprättandet av andra rum där andra samtal blir möjliga.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.