Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Planer på uppföljare till ”Matrix”-filmerna

Foto: Warner Bros./ Courtesy: Everett Collection./IBL

En av sciencefictionfilmens mest ikoniska titlar, ”The Matrix”, kan vara nära en comeback. Enligt filmsajten Hollywood Reporter pågår arbetet med att väcka liv i projektet, nära 20 år efter trilogins premiär.

Källor uppger för Hollywood Reporter att Warner Bros är i ett tidigt stadium med arbetet att återbörda ”The Matrix” till filmduken. Skådespelaren Michael B Jordan, känd från "Creed", nämns som en tänkbar skådespelarkandidat, samtidigt som Zak Penn uppges vara aktuell som manusförfattare.

Uppgifterna är än så länge knapphändiga och det är inte känt i vilken form som Matrixserien är tänkt att återkomma. Syskonen Wachowski, som regisserat filmseriens tre delar, eller huvudrollsinnehavaren Keanu Reeves ska i nuläget inte vara inblandade i projektet.

Hollywood Reporter skriver att idén om en ny film ursprungligen kom från den legendariska producenten Joel Silver, som också han arbetade med filmseriens tre tidigare delar. Silver har dock senare sålt av rättigheterna till sina filmer och förväntas inte vara involverad.

Den första Matrixfilmen hade premiär 1999 och handlar om datahackern Thomas A Anderson, alias "Neo". Han utses av Morpheus till den som genom obegränsad kontroll över Matrixvärlden kan avsluta kriget mellan människa och maskin.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.