Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Premiär för DN:s nya litteraturkrönikor

Vi lever i politiskt oroliga tider. Det gör det ännu viktigare att värna litteraturens plats i det offentliga samtalet – och just därför börjar vi i dag med litteraturkrönikor här i Boklördag. Vi är mycket glada att författarna Agnes Lidbeck och Jerker Virdborg kommer att skriva krönikor, tillsammans med Jonas Thente och mig själv, som båda är kritiker här i DN.

Först ut är Jonas Thente, som uppmärksammar att det nu är 50 år sedan den stora litteraturstriden, kallad Strömkantringen, etablerades. Det var en hård strid mellan estetik och politik, en strid som har fortsatt att bölja fram och tillbaka sedan dess.

Läs första krönikan här: Jonas Thente: Ett halvsekel efter Strömkantringen är litteraturen politiserad på ett nytt sätt

Men politiken och litteraturen kan hänga ihop också på mer oväntade sätt – det visar inte minst det stora författaruppropet mot högerextrema Nya Tiders medverkan på Bokmässan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.