Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Queerutställning inställd efter högerprotester

Foto: Cro Magnon / Alamy

I Brasilien har en utställning som ställer ut queer konst stängts ned, efter att marknadsliberaler och kristna gått samman i protester mot "pedofili, tidelag och sexualiseringen av barn".

Den 15 augusti öppnade banken Santander i brasilianska Porto Alegre ett "queermuseum", som ställde ut verk av brasilianska storheter som Candido Portinari och Lygia Clark.

Men enligt marknadsliberala Movimento Brasil Livre, som 2015 var med om att kräva Dilma Rousseffs avgång, främjade konsten "pedofili, tidelag och sexualiseringen av barn". Tillsammans med evangeliska kristna organiserade rörelsen protester som förmådde banken att stänga ned utställningen på förhand, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

"Vi lyssnade på demonstrationerna och förstår att vissa av verken i utställningen 'Queermuseu' inte respekterade symboler, trosuppfattningar och människor, vilket inte ligger i linje med vår världsbild", sade banken i ett uttalande.

Utställningens kurator Gaudêncio Fidelis sade till The Guardian att detta var ett "skrämmande ögonblick" i landets historia, och under tisdagen organiserades demonstrationer för utställningens återöppnande.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.