Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Rebecca Ferguson. ”Jag känner ingen rädsla för att inte lyckas”

00:23. Svenska skådespelerskan har haft betydande roller i bland annat "The White Queen", "Mission Impossible" och "Florence Foster Jenkins".

New York. Hon är på väg att bli en av Hollywoods stora stjärnor. Filmfredag har träffat svenska Rebecca Ferguson – aktuell i landsmannen Daniel Espinosas rymdfilm ”Life” – och pratat om viktlöst skådespeleri, att kallas en ny Ingrid Bergman och Tom Cruises bästa tips.

I en hotellsvit på nedre Manhattan sitter en Hollywoodagent och ser bekymrad ut. Rebecca Ferguson, som i vanliga fall verkar vara en ganska behaglig person att arbeta för, har utsatt honom för ett skämt.

Agenten är uppenbart nervös för att vi pratar svenska med varandra, eftersom han inte förstår ett ord av vad vi säger. Ferguson gör det inte bättre när hon efter min första fråga låtsas tappa hakan och vänder sig till honom:

– Han frågade mig precis vilken som är min favoritposition när jag har sex. Han bara gick rakt på sak!

Agenten ser chockad ut i ett par sekunder, innan hon förklarar att hon bara skojade. I själva verket har vi haft en högst oförarglig konversation om Fergusons nya film, ”Life”, där den svenskfödda stjärnan spelar en mikrobiolog som skickas ut i rymden för att analysera en märklig liten utomjordisk spindel, som förstås visar sig ha otrevliga planer för människorna på rymdstationen.

Rymdfilmer har blivit en överbelastad genre, där det kan vara svårt att skapa något som ser originellt ut, men Daniel Espinosa har hittat ett lite annorlunda bildspråk.

– Jag tror att Daniel var ute efter att göra ett slags ”Taxi driver” i rymden. Han pratade mycket om att skapa det här råa och realistiska, trots att vi är på International space station. Det var inget smink, det skulle kännas som riktiga relationer mellan människorna på rymdstationen.

Ferguson beskriver gärna sin skådespelarkarriär som en slump. Redan som tonåring handplockades hon för en roll i dokusåpan ”Nya tider”, vilket i sin tur ledde ut i världen. Häromåret nominerades hon till en Golden globe för BBC:s maktdrama ”The white queen” som utspelar sig under rosornas krig på 1400-talet.

Strax därpå satt Ferguson plötsligt på en kamel i London, under inspelningen av den bibliska miniserien ”Red tent”, när hon fick ett mobilsamtal från Tom Cruise. Han ville att hon skulle spela en av de stora rollerna i den fjärde ”Mission impossible”.

Hollywoods branschpress hyllade hennes rollprestation som ett genombrott. Ingen kan förneka vem dem verkliga stjärnan är i den nya ”Mission Impossible”-filmen, skrev Entertainment Weekly.

Tom Cruise berömde henne i sin tur som en otroligt kraftfull skådespelerska, enormt karismatisk. Efter en karriär som mestadels präglats av mer eller mindre realistiska dramaserier och kostymfilmer fick hon plötsligt börja hårdträna för de fysiska utmaningar det innebär att spela actionhjältinna.

Nu befinner hon sig på skarven mellan att vara en dramaskådespelare och det som i brist på bättre ord får kallas – filmstjärna.

– Om man nu vill dit, säger Rebecca Ferguson avspänt.

–  Jag har aldrig haft ambitionen att bli en stjärna och vinna priser. Jag slängdes in i det här via en såpopera och tänkte att det här var väl kul. Pappa ville att jag skulle bli jurist, men det här var väl ett alternativ... Så jag har aldrig haft någon rädsla för att inte lyckas i Hollywood. Om det nu skiter sig så, okej, fine, då får jag göra filmer i Europa. Det skulle passa mig perfekt. Så länge jag kan försörja min son och mig själv så är jag glad.

I ”Life” mötte hon en liknande typ av utmaningar, när hon trovärdigt försökte spela en rymdbiolog som hänger upp och ner i en replika av International Space Station, mittemot Ryan Reynolds som attackeras av något slags utomjordisk spindel. Men hon fick en del hjälpsamma råd av Tom Cruise under inspelningen av ”Mission impossible” som hon kunde ta med sig.

– Tom är ju liksom mästare på den typen av action, så han lärde mig en del användbara detaljer, som att alltid dubbelkolla din egen säkerhet. Det handlade också om den disciplin och träning som krävs för att göra en scen där man ska kunna hålla andan i tre minuter. Men det är supersvårt. Vi kämpade så länge med att hitta rätt rörelser i rymden, att försöka röra sig utan gravitation och matcha de andras rörelser. Ryan Reynolds var bra på att röra sig klumpigt, så jag försökte härma honom lite, berättar Ferguson

I amerikanska medier kallar man kanske lite förutsägbart Ferguson för en ny Ingrid Bergman eller en ny Greta Garbo. Men som svensk i Hollywood har hon fått ovanligt mycket sällskap från sina landskamrater de senaste åren. Hon tillhör en generation av svenska skådespelare som inte bara vinner priser hemma i Europa, utan verkar lyckas även i Hollywood.

Har din generation mer fokuserade internationella ambitioner än äldre svenska skådespelare?

– Jag vet faktiskt inte vad det beror på, men Noomi Rapace och Alexander Skarsgård började ju öppna upp dörrar för oss andra. Efter ”Girl with a dragon tattoo” har det skrivits många fler roller för folk som är runt 25–35, så det finns fler möjligheter för oss med bra agenter.

Utanför fönstret är det en blåsig lördagsförmiddag på nedre Manhattan och trottoarerna är fulla av demonstranter som protesterar mot Donald Trump. Det har blivit ett fast inslag i New York på helgerna sedan presidentvalet i november och även ett samtalsämne som är omöjligt att undvika för alla som reser hit. Ferguson är själv, som många andra, minst sagt bekymrad över den nya presidenten.

– Jag tycker att det är skamligt och jävligt läskigt. Hur det kommer att bli att jobba här om några år, det kan jag inte veta nu. Jag kommer inte att bojkotta Amerika. Men jag står emot. Folk är ute på barrikaderna och de gör sina röster hörda och det tycker jag är viktigt.

Inför valet arbetade hon med Meryl Streep i den kritikerhyllade filmen ”Florence Foster Jenkins”, vilket blev ett tillfälle att utbyta idéer om såväl skådespeleri som amerikansk politik.

Streep har blivit känd som den filmstjärna som är mest högljudd i kritiken mot Trump, inte minst under ett hyllat tal på Golden globe-galan i vintras. Ferguson tycker att det är viktigt att skådespelare just nu tar ställning för det de tror på.

– Jag tycker att hon lyckades få ihop några av dagens mest väsentliga frågor och körde in dem som en pil rakt i hjärtat. Hon är toppen och att det är så viktigt att folk vågar prata om vad de tror på. Som skådespelare skulle jag inte kalla henne min förebild, eftersom jag aldrig skulle jämföra mig med en skådespelare på den nivån. Oavsett om det är Streep eller Isabelle Huppert eller dame Judi Dench.

– Men det var så intressant att få se henne arbeta och inte minst hur hon beter sig utanför arbetet, hur hon behandlar människor då. Det jag har märkt är att de allra största stjärnorna oftast är de mest avslappnade och mest nyfikna, medan de som inte riktigt har kommit dit än är de osäkra som hela tiden måste visa sin plats och sin status, och stå i centrum.

Trots att Hollywoods stora filmprojekt kräver alltmer av hennes tid har hon inga planer på att flytta till Kalifornien permanent.

– Jag var ledig i två månader den här vintern och det var första gången på sex år som jag kunde vara ledig så länge. Jag var hemma i Simrishamn och fick vara med min son ordentligt. Tog honom till trumpet och fäktning och hela köret. Det är Simrishamn som är hemma och det kommer att fortsätta vara det.

Startade med tv-såpa.

Rebecca Ferguson är född 1983 i Stockholm och gick på Adolf Fredriks musikskola när hon fick en roll i lågbudgetsåpan ”Nya tider” som sändes i TV4 1999–2007 och medverkade därefter i den svensk-amerikanska dramaserien ”Ocean Ave” (2002) samt den brittiska Wallanderfilm ”Sidetracked”.

I Sverige har hon haft roller i ”En enkel mot Antibes” (2011) mot Sven-Bertil Taube och i ”Vi” (2013) med bland andra Gustaf Skarsgård.

Hon fick sitt internationella genombrott 2013 med kostymserien ”The white queen” och har sedan gjort ”Mission impossible – Rouge nation” med Tom Cruise, ”Florence Foster Jenkins” med Hugh Grant och Meryl Streep samt thrillern ”Kvinnan på tåget” med Emily Blunt och Justin Theroux.

Syns senare i år i Tomas Alfredsons ”The snowman” efter Jo Nesbøs deckare, med Michael Fassbender i huvudrollen.

”Life” har premiär den 22 mars över hela landet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.