Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Regeringen ger miljonbidrag till Ingmar Bergman-firande

Ingmar Bergman 1963.
Ingmar Bergman 1963. Foto: TT

Regeringen beviljar Stiftelsen Ingmar Bergman 1 280 000 kronor i bidrag inför hundraårsfirandet av Ingmar Bergmans födelse 2018. Den svenske regissören firas inte bara i Sverige utan även runt om i världen under hela nästa år.

– Det här stödet är ett av flera sätt som regeringen kommer att delta i och stödja firandet under nästa år. Naturligtvis kommer det mer satsningar efter hand. Men nu var det viktigt att ta detta steg så att Stiftelsen kan förbereda sitt arbete, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (Mp).

Pengarna ska gå till samordning och kommunikation inför och under firandet. Stiftelsen, som bildades av bland andra Ingmar Bergman själv, förvaltar också hans arkiv, som är en del av Unescos världsarv.

Läs mer: Tysk stjärnregissör gör film om Ingmar Bergman

Alice Bah Kuhnkes egen relation till Ingmar Bergman beskriver hon som komplex men stark. Hon menar att den har förändrats med åldern.

– Allt landade inte i mig som 15-åring som det gör nu när jag är 45. Men Bergmans konstnärskap förtjänar verkligen att uppmärksammas. Jag träffar alltför många som inte vet hur stor han är, samtidigt som man utomlands känner väl till vilken betydelse han haft och fortfarande har, säger Alice Bah Kuhnke.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.