Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Scenrecensioner

Oidipus Rex och Psalmsymfonin av Stravinsky på Östersjöfestivalen

Den kanadensiske tenoren Joseph Kaiser sjunger Oidipus i Peter Sellars uppsättning av Stravinskys körverk.
Den kanadensiske tenoren Joseph Kaiser sjunger Oidipus i Peter Sellars uppsättning av Stravinskys körverk. Foto: Arne Hyckenberg

Tidlöst och angeläget. Oidipus med drängar i världsklass, skriver Camilla Lundberg om Oidipus Rex och Psalmsymfonin av Stravinsky

Östersjöfestivalen

Oidipus Rex och Psalmsymfonin av Stravinsky

Regi: Peter Sellars

Solister: Joseph Kaiser, Violeta Urmana, Davóne Tines. Orphei Drängar, Kungliga Hovkapellet. Dirigent: Esa-Pekka Salonen. Scen: Kungliga Operan.

Verk av Sibelius och Mahler

Solister: Gerhild Romberger, Simon O’Neill. Helsingfors Stadsorkester. Dirigent: Susanna Mälkki. Scen: Berwaldhallen.

Trots kung och drottning på plats är det med ett dovt anslag som Östersjöfestivalen öppnar sin femtonde säsong. Med viss uppgivenhet, enligt grundaren Esa-Pekka Salonen som tänker på de oroväckande förändringarna i det politiska läget runt vårt ömtåliga innanhav. ”När vi började fanns så mycket hopp och energi.”

Läs mer: Finlands jubileum firas under årets Östersjöfestival

Kanske är det därför som de gamla signaturverken återkommer. Stravinskyoratoriet ”Oidipus Rex”, som Salonen spelat flera gånger i Stockholm. Tunga symfonier av Sibelius och, givetvis, Mahler, vars ”Das Lied von der Erde” görs minst vartannat år i Berwaldhallen. Men det är ändå något visst när stapelvarorna ramas in i festivalfestivitas.

Som den anslående upptakten på Kungliga Operan, dit Stravinskys stora körverk förlagts i Peter Sellars regi. Det spännande i den gängse kombon av ”Oidipus Rex” och ”Psalmsymfonin” – stilistiska syskon från Stravinskys nyklassiska 20-tal – är hur Sellars lånat gamle Sofokles för att länka dem samman. Den kristet liturgiska ”Psalmsymfonin” får helt enkelt gestalta fortsättningen på tragedin om kung Oidipus.

Resultatet blir ett drama om flyktingar, med den nedstörtade och bortstötte Oidipus i fokus. Berättaren är hans dotter Antigone, underbart själfullt inkarnerad av aktrisen Pauline Cheviller. Runt sig har hon en drömensemble, toppad av kanadensiske stjärntenoren Joseph Kaiser i titelrollen, omgiven av ett åttiotal(!) Orphei Drängar. I sina privata vardagsjeans utgör de den tidlösa grekiska kören med uttrycksfull stiliserad gestik, fint kompletterade med kvinnliga korister till ”Psalmsymfonin”. Svensk körkonst och artisteri i absolut världsklass, med dito ledning av Salonen.

Läs mer: Flyktingepos inviger Östersjöfestivalen

Och Sellars? Han är som alltid en man med ett uppfordrande budskap, och oratorieformatet är hans särskilda styrka. Få förmår som han iscensätta klassisk musik till något tidlöst och angeläget där andra nöjer sig med att bara uppdatera.

Finland är en självklar partner till festivalen, och bidrar med Helsingfors Stadsorkester och dess chefdirigent Susanna Mälkki. En melankolisk avskedsstämning präglade tisdagens program i Berwaldhallen: Sibelius sista, egendomligt ensatsiga symfoni och Mahlers ”Das Lied von der Erde” som mynnar ut i sin ikoniskt långa avskedssång. Överlag ett flott och transparent framförande, där Sibelius skarvlöst fick utveckla sin vindlande komposition.

Mahlers magiska myller av jugendslingor, kineserier, wienermelodik och klezmer som utgör fonden till sångsolisternas dikter, trädde fram med Mälkki i färgstarka accenter. Understundom väl högljutt, åtminstone för den tappert hojtande tenoren. Men altsolistens klara sång avtecknade sig vackert i den ödsliga finalen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.