Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Ikhana: Zebrelli

Ikhana sticker ut med intressant ljud, personliga texter och inlevelsefull sång.

4

R&B
Ikhana
”Zebrelli”
(LJGT Music)

Det finns en spännande våg inom svensk musik just nu, nästan en egen genre: kvinnliga artister som sjunger på svenska om svåra relationer och okomplicerat sex, inspirerade av såväl elektronisk R&B som Veronica Maggio-pop och lo/fi-indie. AnnaMelina, Hanna Järver, Ana Diaz, Gina-Lee, F.N.Y och Julia Adams är några av namnen i denna nya scen, som framstår som 10-talets motsvarighet till 00-talets manliga elektroniska duor.

27-åriga göteborgaren Lisa Town, alias Ikhana, kan också räknas in i den nya vågen. Men hon sticker ut genom att fokusera lika mycket på att skulptera fram intressanta ljudkonstruktioner som på personliga texter och inlevelsefull sång. Hon fascineras av zebror och av schack, och det finns något svartvitt och skarpt över hennes minimalistiskt glittrande rytmer och melodier.

Bästa spår: ”VHVH”, ”TSHIRT”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.