Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Joe Goddard: Electric lines

Joe Goddard är uppvuxen i Fulham i sydvästra London och har haft stadens klubbvärld runt hörnet hela sitt liv.
Joe Goddard är uppvuxen i Fulham i sydvästra London och har haft stadens klubbvärld runt hörnet hela sitt liv. Foto: Marc Sethi

Ett credo för klubbmusiken. Joe Goddard från Hot Chip har försökt hålla gästerna till ett minimum på sitt andra soloalbum, i gengäld kryllar det av skivbacksfynd från en artist som framför allt själv är ett fan.

4

POP
Joe Goddard
”Electric lines”
(Greco-Roman/Playground)

Londons status som internationell klubbmetropol har genom decennierna tyckts orubblig. Från jungle och garage till dubstep och grime. Listan kan göras hur lång som helst över stilar som aldrig blivit till utan stadens nattklubbar. Men den senaste tiden har något hänt. Ett efter ett har britternas dansmusiktempel fått stänga.

2005 fanns fler än 3.000 diskotek i Storbritannien. I dag är bara hälften kvar. Byggnader på attraktiva adresser förvandlas till bostadsrätter, med konsekvensen att nattlivet i hela områden dör. I London kulminerade krisen i höstas. Då kom beskedet att klubbinstitutionen Fabric i Farringdon förlorat tillståndet och skulle stänga. Först efter månader av protester kunde dörrarna till de klassiska lokalerna återigen öppnas i januari.

En av dem som talat mest bekymrat om den här utvecklingen är Joe Goddard. Född 1980, uppvuxen i Fulham i sydvästra London, har han haft stadens klubbvärld runt hörnet hela sitt liv. När hans band Hot Chip 2004 debuterade med ”Coming on strong” blev han själv en av scenens mest inflytelserika aktörer.

Hans grupp har sedan dess genom att göra pop av engelsmännens dansmusiktrender spelat en oerhört viktig missionärsroll mot resten av världen. Därutöver driver Goddard också egna skivbolaget Greco-Roman. Etiketten ger mestadels ut smalare elektronisk musik, men nu släpper den också ”Electric lines”.

Den alltid blygsamme Goddard har i intervjuer talat om detta hans andra soloalbum som en utmaning. Ett sätt att få hjulen i rullning i en ny studio, och ett försök att stå emot impulserna att inleda samarbeten. Med undantag för sporadiska gästsångare som Hot Chip-kollegan Alexis Taylor, Jess Mills och Daniel Wilson är ”Electric lines” verkligen Joe Goddards helt egna verk.

Joe Goddard anar förstås att han nog har skrivit ledmotivet till demonstrationerna nästa gång myndigheterna stänger ytterligare en nattklubb.

Ändå har han, avsaknaden av bandkollegorna till trots, valt att lägga sig ganska nära deras gemensamma uttryck. Inledande soulen ”Ordinary madness”, instrumentala technon ”Lasers”, samplingsdrivna ”Lose your love”, alla skulle de kunna vara med på någon av Hot Chips skivor.

Gospelhousen i singeln ”Home” däremot sticker ut. Den skulle trivas bättre hos Goddards och Raf Rundells discoprojekt The 2 Bears. Albumets oavbrutna refererande bakåt och åt sidan i musikhistorien liknar också hur den frekvent dj-ande björnduon brukar bete sig.

För ”Electric lines” kryllar verkligen av samplingar från skivfynd ur vinyllådor, influenser från förra årets techno, 70-talets disco, det tidiga 00-talets R&B, den lokala houseförmågan. Precis som den klubbscen han är en produkt av smälter Joe Goddard samman en mängd intryck till en egen enhet. Få samtida musiker, om någon, är i sitt skapande så öppna om sin egen kärlek till musiken som han. Han må vara en begåvad producent med ett på många sätt originellt melodispråk. Men framför allt är Joe Goddard själv ett fan.

I albumets avslutande låt, ”Music is the answer” summerar han hela denna hans främsta drivkraft i knappt fem brännande minuter. Refrängens credo om hur musiken är svaret på alla problem klingar extra mångbottnat i en tid där dess utrymme är hotat.

Joe Goddard anar förstås att han nog har skrivit ledmotivet till demonstrationerna nästa gång myndigheterna stänger ytterligare en nattklubb. ”Electric lines” är verkligen protestmusik för ett fortsatt levande London. Ett litet ljus i mörkret för en deprimerad partystad.

Bästa spår: ”Music is the answer”

5 andra sidoprojekt från Hot Chip

1. Atomic Bomb! Band

Hot Chips mest aktive medlem, Alexis Taylor, är bland annat del av den här supergruppen, bildad som hyllning till William Onyeabor. Kele Okereke, Money Mark, David Byrne och många fler är med i bandet som släpper skiva nu i dagarna.

2. ”Piano”

Alexis Taylors tredje soloalbum under eget namn, som förgrenat sig i ett större, experimentellt popprojekt. Nyligen släpptes ”Listen with(out) piano”, där skivans låtar omarbetats för att kunna lyssnas på separat, eller samtidigt med originalinspelningarna.

3. About Group

Även detta ett av Taylors band vid sidan om, för huvudsakligen jazzinfluerad improvisationsmusik med fläckvis popkänsla. Har hittills släppt två fullängdsalbum, det senaste 2013.

4. New Build

Felix Martins och Al Doyles elektroniska syntpopgrupp är för att vara ett Hot Chip-projekt ovanligt traditionellt till soundet. Har släppt två album, senast 2014. Doyle har även under en period hunnit vara del av LCD Soundsystem.

5. The 2 Bears

House- och discoduo bestående av Joe Goddard och tidigare skivbolagsmannen Raf Rundell. Har släppt albumen ”Be strong” och ”The night is young”.  Rundell gör i sin tur egen musik under namnet Selfie Boy.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.