Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Les Amazones d’Afrique: République Amazone

5

AFRIKANSKT
Les Amazones d’Afrique
”République Amazone”
(Real World/Border)

En kraftfullt livsbejakande skiva, vilket är skönt med tanke på anledningen till dess tillkomst. Det började med låten ”I play the kora”. Några av Västafrikas främsta sångerskor, som Kandia Kouyaté, Mamani Keita, Mariam Doumbia, Nneka och Angélique Kidjo, gick samman i ett gemensamt konsertprojekt för att stödja kvinnors rättigheter till sin kropp i krigshärjade områden. Det blev en hit, en turné och nu ett album.

Om konserten på Stockholm Music and Arts i somras var mer bluesfunkig och akustisk, så är de flesta låtar här förstärkta med pålagda elektroniska effekter som gör dem ännu bättre. Att ett sådant feministiskt superkollektiv med makt att påverka, tillsammans skapar en ljudbild som faktiskt speglar det nutida Västafrika är det bästa som hänt inom den afrikanska musiksfären på flera år.

Bästa låt: ”Mansa soyari”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.