Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Lisa Nilsson & Joakim Berg: ”Innan vi faller”

Singel
4

Lisa Nilsson & Joakim Berg

”Innan vi faller”

(Diesel)

Det är nog bara nästan samma melodi de sjunger. När Joakim Berg kliver in i mitt i den första versen är det som att allt plötsligt transformeras, på ett ögonblick blir melodin en typisk Kentlåt. I tonfall, frasering, man till och med hör hur nära den ligger visballaden ”Sverige” från 2002.

När jag lyssnar tillbaks på hur Lisa Nilsson sjunger de två första raderna kan jag inte urskilja något av det, trots att hon sjunger så rent och självklart tonsäkert. På så sätt är det verkligen två världar som möts.

Och möts gör de verkligen, kanske just för att deras röster är så olika varandra, och bär på så helt olika sorters melankoli. Nu förenas de i en sorgesång över något som spruckit, ett dyrbart gemensamt som inte längre är där. Om det nu är ett parförhållande eller hela samhället; vanmakten är hur som helst påtaglig och musiken växer till ett storslaget melodrama, med tunga stråkaccenter och en puls hämtad från den dovaste syntrocken.

Fast när Lisa Nilsson wailar runt kring melodin på slutet låter hon lite vilsen, och man märker att det trots allt är hon som är gäst här.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.