Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Mount Kimbie: Love what survives

Kai Campos och Dominic Maker i Mount Kimbie rör sig allt längre från både dubstep och post-dubstep.
Kai Campos och Dominic Maker i Mount Kimbie rör sig allt längre från både dubstep och post-dubstep.

När den brittiska duon Mount Kimbie debuterade låg de i bräschen för vad som kallades post-dubstep: ett mer experimentellt och atmosfäriskt, mindre dansant men inte mindre svängigt alternativ till dubstep.

4

ELEKTRONISKT
Mount Kimbie
”Love what survives”

(Warp/Border)

Debutalbumet ”Crooks & lovers” (2010) var som ett dagsljussvar på Burials nattodyssé ”Untrue”.

Uppföljaren, ”Cold spring fault less youth”, var ännu starkare. Mount Kimbie förde sina elektroniska kompositioner närmare traditionella poplåtstrukturer, med bländande resultat.

Denna tredje skiva är en logisk utveckling. Aldrig tidigare har duons musik låtit så poppig och rak. Beatsen flirtar med rock, men allt låter hela tiden fräscht och samtida, med grovkornig bas i stället för gitarrklichéer, och med de ständigt muterande samplingarna och syntslingorna står musiken aldrig still.

Här finns fler gästvokalister än någonsin tidigare. Trots mysiga återföreningar med King Krule och James Blake står gruppens turnékeyboardist Andrea Balency för den bästa sånginsatsen, med den Electrelane-doftande ”You look certain (I’m not so sure)”.

Visst kan man sörja att duon har rört sig så långt från experimentell och oförutsägbar dansmusik, men för den som älskar pop är det svårt att inte jubla över detta knippe intelligenta, uppfriskande och kärleksfulla låtar.

Bästa spår: ”You look certain (I’m not so sure)”, ”Marilyn”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.