Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Neil Young: Hitchhiker

”Hitchhiker” spelades in för över 40 år sedan.
”Hitchhiker” spelades in för över 40 år sedan. Other: Rich Fury/AP

Så rasande produktiv som Neil Young har varit är det häpnadsväckande hur många hela album han lämnat outgivna längs vägen.

4

SINGER/SONGWRITER
Neil Young
”Hitchhiker”

(Reprise/Warner)

I synnerhet på 70-talet, när ”Homegrown” ersattes av ”Tonight’s the night” 1975 och ”Chrome dreams” av ”American stars ’n bars” 1977. Och däremellan hann han spela in ”Hitchhiker” som ratades av skivbolaget för att den lät som en demo. Inte för att just den tog så lång tid, de åkte ut till studion i solnedgången och var klara vid två på natten. Neil Young spelade tio låtar rakt av, helt solo och i den ordning de nu ges ut fyrtioett år senare.

Åtta av dem har getts ut på andra skivor i mer eller mindre annorlunda versioner och ofta bättre, ändå finns en särskild poäng i att höra dem så här, som en oretuscherad ögonblicksbild av en artist som just då hade svårt att göra något fel.

Bästa spår: ”Pocahontas”, ”Ride my llama”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.