Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Rein: Freedoom

Med arg dansmusik tar Rein ett kliv rätt in i nutiden.

4

ELECTROPUNK
Rein
”Freedoom”
(Playground)

Det är förståeligt om Joanna Reinikainen numera kräks över att gång på gång bli ihopkopplad med den fossila mansgenren EBM, electronic body music, som kanske var stor på 80-talet men som helt saknar relevans i dag. Med sin femspåriga, andra ep tar hon ett demonstrativt kliv rätt in i nutiden.

Hon beskriver det bäst själv: arg dansmusik. I ”Bruises” väser hon över ett Gesaffelstein-inspirerat technobeat. I ”Nasty woman” ger hon plats åt amerikanska poeten Nina Mariah Donovan, vars text blev känd under Women’s march. Och i politiskt övertydliga ”C.A.P.I.T.A.L.I.S.M” låter till och med den catchiga cheerleaderrefrängen skitförbannad.

Min lilla oro över att Rein skulle gå och bli P3-ifierad efter all plötslig uppståndelse (två P3 Guld-nomineringar i år) var obefogad. Hon låter på riktigt helt egen.

Bästa spår: ”C.A.P.I.T.A.L.I.S.M”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.