Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Stockholm Jazz Underground: Plays the music of Hans Olding, Nils Janson, Linus Lindblom

Idén med Stockholm Jazz Underground påminner om Ann-Sofi Söderqvists, Joakim Milders och Jan Levanders initiativ med ensemblen Composer’s Big Fun för drygt tio år sedan.

4

JAZZ
Stockholm Jazz Underground
”Plays the music of Hans Olding, Nils Janson, Linus Lindblom”
(El Dingo/Border)

Gruppen är ett fordon för kompositioner, med samma klangpalett som ett storband fast i mindre skala och utan given stilistisk ingång.

När nu Linus Lindblom, Hans Olding och Nils Janson turas om som kompositörer blir det ändå med vissa utgångspunkter i 60-talsjazzen, och oavsett antal musiker fångar de emellanåt något av den kammarmusikaliska kvaliteten hos Miles Davis legendariska band från den tiden. Genom solisterna och detaljer som att pianisten Carl Bagge sticker emellan med en wurlitzer kopplar gruppen ett mer tidlöst grepp.

Bästa spår: ”Isfabriken (The ice factory)”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.