Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

The National: Sleep well beast

På ett plan är The National ett väldigt svårt och otillgängligt band, det finns något i deras uttryck som antyder ett större djup, en mer akut känsla – men ofta hörs bara ett kontrollerat flöde av välproducerad och lätt distanserad indierock.

4

ROCK
The National
”Sleep well beast”

(4AD/Playground)

Det var fyra år sedan The National senast gav ut något, och både tonläget och sättet att skriva på har förändrats. ”Sleep well beast” är en mogen skiva om känslor och relationer, och den gör inte mycket väsen av sig först.

Men enkelheten bedrar. Bandets superkompetenta medlemmar har förstås laddat varje låt med dolda lager av elektroniska och akustiska egensinnigheter. Gitarristen Bryce Dessner, som också är konstmusikkompositör, har fått utrymme för experiment. Och känslorna letar sig också fram till slut, genom sprickorna i den perfekt orkestrerade fasaden. De vet vad de gör.

Bästa spår: ”Dark side of the gym”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.