Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Stora skillnader i kulturskoleverksamhet för barn

Foto: Magnus Hallgren

Svenska kommuner skiljer sig stort åt i andelen barn som deltar i kulturskola, visar statistik från Kommun- och landstingsdatabasen.

I Ragunda deltar 77 procent av barnen i musik- eller kulturskola, medan motsvarande siffra i Munkfors och Båstad är 8 procent.

– Det som är bekymmersamt är att i en viss kommun kan det finnas en fantastisk verksamhet, som dessutom är billig. I andra kommuner är det dyrt och få elever nås. Utbudet varierar stort och även utbildningsnivån på pedagoger, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet, till nyhetsbyrån Siren.

Statistiken påverkas dock av att det inte är reglerat vad som ska räknas som kulturskoleverksamhet.

– De som ligger betydligt högre än snittet har oftast räknat annorlunda. Kommuner som jobbar mycket i samarbete med grundskolan kanske räknar det som kulturskoleverksamhet. En del räknar alla elever som provat på, medan andra att eleven ska ha gått ett visst antal gånger i verksamheten, säger Torgny Sandgren.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.