Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Stort sparpaket på TV4

TV4:s ägare Bonnier Broadcasting ska spara närmare 400 miljoner kronor, vilket kommer att beröra drygt ett 90-tal tjänster inom främst TV4, C More och Bonnier Broadcasting.

 

Nyhetsbolaget avvecklas som bolag samtidigt som TV4Nyheterna åter flyttar in i kärnverksamheten. TV4 beskriver sparpaketet som ett nödvändigt omställningsprogram på en mediemarknad i snabb förändring. Målet sägs vara att säkra den publicistiska verksamheten.

– Vi vill rå över vår egen framtid, och förekomma snarare än förekommas. Pilarna pekar just nu åt rätt håll, så det handlar inte om att parera 2017, som snarare ser ut att kunna bli ett bra år intäktsmässigt. Den här omställningen gör vi med blicken riktad två år framåt, då vi ser behovet av en ännu högre transformationshastighet från linjärt till digitalt. Vi har beskrivit vår strategi som en resa från tittare till användare och där har vi kommit långt, säger Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting, och pekar på att TV4 Play just passerade 2,9 miljoner inloggade användare.

Majoriteten av de drygt nittiotal tjänster som berörs finns idag inom TV4, C More och Bonnier Broadcasting. Förutom samgåendet mellan nyhetsverksamheten och den övriga programverksamheten på TV4 kommer samarbetet mellan C More och TV4 att fördjupas. Det gäller områden som marknad, kommunikation, digital publicering och planering. Till hösten avvecklas de linjära kanalerna TV4 Komedi och TV4 Fakta XL.

Besparingarna inom nyhets- och samhällsverksamheten ska inriktas på chefsledet och administrationen, för att skona så många redaktionella tjänster som möjligt. Ett redan nu framlagt förslag innebär att antalet riksreportrar minskar från 24 till 18 och de mindre redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall avvecklas. Även ett antal redaktionella tjänster på centralredaktionen i Stockholm kan beröras.

TV4:s ägare Bonnier Broadcasting befinner sig i ekonomisk uppförsbacke. Enligt branschtidningen Resumé föll omsättningen med 350 miljoner till 7,4 miljarder kronor 2016. Samtidigt gjorde C More en brakförlust på 400 miljoner kronor vid en omsättning på 1,4 miljarder.

I likhet med andra mediehus har TV4 svårt att ta betalt för innehåll på nätet. TV4 Play har lockat många nya tittare, men när tv-konsumenterna går över från tablå-tv till strömnings-tv minskar intäkterna.

För tre år sedan väckte TV4:s nedläggning av sina lokala nyhetssändningar stor uppmärksamhet. Då försvann 140 tjänster.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.