Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Strejkhot kan drabba Trump-satiren

Amerikanska manusförfattarnas fackförbund Writers Guild hotar med strejk om deras krav inte möts före månadsskiftet. Hårdast skulle det drabba de dagsaktuella satirprogrammen vars popularitet skjutit i höjden med Donald Trump som president.

Läs mer: Humor på fullt allvar

Omkring 12.000 manusförfattare för film och tv kan inleda en strejk den 1 maj då Writers Guilds avtal med arbetsgivarorganisationen AMPTP löper ut. Under den närmare hundra dagar långa strejken 2007 fick stor påverkan på tablån och många skådespelare gick ut i sympatistrejk.

Läs mer: Melissa McCarthy gör Sean Spicer i påskharedräkt

Fackets krav nu är ungefär de samma som då – en större del av den blomstrande tv-industrin särskilt online – men medielandskapet är ett annat. Möjligen kommer människor att söka sig till Netflix och andra streamingtjänster med redan färdigproducerat material, vilket skulle innebära mindre effekt av strejken.

Läs mer: Louis CK kallar Trump ”en äcklig, lögnaktig påse skit”

Vid den förra strejken ersattes många tv-program av repriser, en lång rad seriers säsonger förkortades och i vissa fall tog tv-bolagen in ickeanslutna manusförfattare. Writers Guild har strejkat sammanlagt fem gånger sedan 1960 och vid det senaste tillfället upphörde aktualitetsbaserade humorprogram i de flesta fall helt eller delvis.

Martin Jönsson: Hur arg ska Trump bli i natt?

Just sådana program som Stephen Colberts ”Late Show”, Samantha Bees ”Full Frontal”, Seth Meyers ”Late Night”, Trevor Noahs ”Daily Show” och ”Saturday Night Live” har blomstrat också internationellt med sina envist satiriska angrepp på Donald Trump och hans administration. En strejk skulle kunna tysta dessa shower som blivit ett andrum för många Trump-kritiker att lindra sin frustration i.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.