Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Uptown funk” anklagas för plagiat

Mark Ronson.
Mark Ronson. Foto: Rebecca Blackwell

Mark Ronsons megahit ”Uptown funk” har varit i upphovsrättsligt blåsväder flera gånger. Nu stäms den brittiska låtskrivaren återigen för plagiat.

Den här gången är det, som Pitchfork rapporterar, 80-talsbandet Zapp som säger sig ha blivit bestulna på sin upphovsrätt. Rättighetsinnehavarna till deras största hit, ”More bounce to the ounce” hävdar att Ronsons låt har många ”uppenbara” likheter med deras: ”en tre toner lång melodi i introt, gjord med talkbox och dubblad på gitarr”, ”talkbox-inspelning av ordet 'doh'”, med flera.

Ronson har tidigare anklagats för att plagiera The Gap Bands ”Oops upside your head”, vilket gav The Gap Band en plats på låtskrivarlistan till ”Uptown funk”. Även banden Collage och The Sequence har anklagat Ronson för stöld.

"Uptown funk" har i dagsläget 758 miljoner spelningar på Spotify.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.