Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Kohls livsverk var inte förgäves

Foto: Marcel Mochet/TT

DN 17/6 2017. Förbundskansler Helmut Kohl är död, men vänner av hans livsverk EU har fått nytt hopp.

Den tyske förbundskanslern Helmut Kohl avled samtidigt som hans sargade livsverk, EU, åter börjar repa mod.

Det är framför allt två politiska händelser som definierar Helmut Kohl, den tyske kanslern som avled på fredagen i en ålder av 87 år. Det är skeenden som var helt avgörande för det Europa som vi känner i dag.

När det sovjetiska imperiet störtade samman inför världens ögon såg Kohl ett historiskt tillfälle och tog det. Det demokratiska Västtyskland och spillrorna av det diktatoriska Östtyskland återförenades till en nation, en europeisk jätte. De ekonomiska kostnaderna var enorma, men förbundskanslern var övertygad om att de humanitära vinsterna var långt större. Återföreningen gick över all förväntan och Tyskland är alltjämt en av världens ekonomiska stormakter.

Helmut Kohl var också en av de politiker som formade dagens EU. Han gick med i det konservativa partiet CDU år 1946, ett år efter andra världskrigets slut. 1973 blev han partiordförande och 1982 Västtysklands förbundskansler. Europa var vid denna tid inte bara epicentrum för kalla kriget utan fortfarande präglat av det storkrig som startades av Hitler och Stalin 1939. Misstron mellan de forna arvfienderna Frankrike och Tyskland var ännu påtaglig.

I september 1984 möttes Kohl och den franske presidenten François Mitterrand i Verdun, det mest kända slagfältet under första världskriget där så många tyskar och fransmän mötte döden. I hällande regn fattade de varandras händer och stod så i flera minuter. Bilden kom att symbolisera den försoning mellan länderna som var en förutsättning för EU och det allt tätare europeiska samarbetet.

De senaste åren har det sett ut som att de raserade gränshindren åter vuxit upp mellan Europas länder och att Helmut Kohls livsverk var på väg mot om inte ett sammanbrott så en kraftig försvagning. Kohls efterträdare, Angela Merkel, syntes vara en av få Europaentusiaster kvar på den stora scenen.

I hällande regn fattade de varandras händer och stod så i flera minuter.

Men i och med Emmanuel Macrons triumfartade seger i det franska presidentvalet, och britternas möjliga känslor av ånger inför ett förhastat Brexitbeslut, har nytt bränsle pumpats in i Europatanken. Axeln Macron–Merkel är en avgörande symbol för EU:s fortsatta ställning som freds- och frihetsprojekt och skänker även hopp till dem som ser unionen som garant för fri rörlighet och handel.

"Jag ska återställa Frankrikes trovärdighet i Tysklands ögon", sa Macron i mars. "Vi behöver det eftersom Europas framtid står på spel."

Det är sannolikt att den nu avlidne tyske kanslern följer den tyskfranska, och därmed europeiska, våren från sin himmel med viss tillförsikt. Hans livsgärning var långt ifrån förgäves.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.