Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Macron är Frankrikes nye Solkung

Foto: Christophe Petit Tesson/AFP

DN 14/7 2017. Frankrikes president tänker inte låta något stoppa hans reformer. De är nödvändiga för landets utveckling - men maktkoncentrationen oroar.

 

Den 14 juli fyller kronprinsessan Victoria 40 år och firas med salut och kortege genom ett somrigt Stockholm. Samtidigt står en annan blivande 40-åring på Champs Élysées och beskådar sina kärnvapenmissiler. Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron har ett sinne för pompa och ståt och kommer inte att låta nationaldagen gå obemärkt förbi.

Han vill att presidentämbetet återigen ska omgärdas av den mystik och dignitet som förknippades med Charles De Gaulle. Hans allt fastare grepp om makten är dock oroande och motståndare kallar honom med visst fog för den nye Solkungen. Macron själv sägs se den upphöjda rollen som en nödvändighet för att kunna driva igenom sina stora reformer. I början av juli samlade han alla parlamentsledamöter på slottet Versailles för ett 90 minuter långt tal där han utlovade en ny fransk revolution.

Frankrikes statsskuld är nästan lika stor som landets BNP, underskottet har i åratal varit högre än EU tillåter och riksrevisorn avslöjade i slutet av juni att den tidigare socialistregeringen mixtrat med siffrorna och gömt undan ett underskott på ytterligare 8 miljarder euro i år. En upprörd premiärminister Édouard Philippe varnade för att landets offentliga utgifter har nått en ohållbar nivå: ”Vi dansar på en vulkan som mullrar allt högre”. Men nu är det slut, om Philippe får bestämma. Landet måste vinna EU:s förtroende och staten ska spara 4-5 miljarder euro för att hålla underskottet under 3 procent i år.

Konstitutionen ska ändras, antalet parlamentsledamöter minskas med en tredjedel och reglerna kring arbetsmarknaden förenklas.

Parlamentsvalet i juni gav Macrons parti LRM egen majoritet och det råder ingen tvekan om att han vill använda den för att snabbt driva igenom ett stort antal reformer med hopp om att få Frankrike på fötter. Konstitutionen ska ändras, antalet parlamentsledamöter minskas med en tredjedel och reglerna kring arbetsmarknaden förenklas. Samtidigt ska skatterna på bland annat företag och förmögenheter sänkas och förvaltningen bantas. Målet är att göra Frankrike till ett attraktivt land att starta och driva företag i samtidigt som underskotten pressas ned. ”Genom att kombinera sänkta skatter och lägre utgifter kommer vi att nå tillväxt, arbetstillfällen och välstånd”, sa ekonomiminister Bruno Le Maire.

Under kampanjen lovade Macron att förändringarna skulle sätta igång så fort han satte foten i Élyséepalatset. Sedan han tillträdde har det dock kommit flera olika bud kring när reformerna ska genomföras och i vilken ordning. Vissa skattesänkningar har skjutits på framtiden på grund av de nyupptäckta underskotten. Det är nödvändigt för att klara 3-procentsmålet den närmaste tiden, men på längre sikt kan bara nedskärningar och rationaliseringar i den stora och ineffektiva offentliga sektorn få ordning på underskotten.

Oppositionen klagar på att parlamentet är på väg att reduceras till en formalitet.

Macron tänker genomföra sina reformer i marschtakt och oppositionen klagar på att parlamentet är på väg att reduceras till en formalitet. De stora förändringarna av arbetsrätten som presidenten hoppas få igenom redan i år kommer troligen att resultera i stora gatuprotester, men är nödvändiga. Om han lyckas med alla sina föresatser tros statsskulden minska med fem procentenheter och arbetslösheten fortsätta ned från 9,2 till 7,6 procent i slutet av mandatperioden.

På torsdagskvällen väntar middag i Eiffeltornet med utsikt över Paris. Om Macron får igenom sina reformer kommer han att kunna se ut över ett annat Frankrike på Victorias 45-årsdag. Han har visserligen inte fått någon prinsessa, men republiken och mer än halva parlamentet har tagit honom en bit på vägen.

DN Ledare. 14  juli 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.