Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Med outsourcat ansvar

Other: Lisa Mattisson

DN 25/7 2017. Regeringens hantering av krisen på Transportstyrelsen har inte fungerat som den ska. Statsministern borde ha informerats tidigare.  

Regeringens budskap har sedan krisen på Transportstyrelsen briserade i början på juli varit entydigt: Säkerhetsläckaget är allvarligt och myndighetens ledning har brustit i sitt arbete, men regeringen har agerat beslutsamt och etablerade krishanteringsprocesser har fungerat väl. Säpo inledde snabbt en översyn av Transportstyrelsens outsourcing av it-verksamheten och fick myndigheten att vidta åtgärder. Så snart infrastrukturminister Anna Johansson (S) informerades om generaldirektören Maria Ågrens lagbrott gav hon henne sparken.

Att ärendet hanterats enligt konstens alla regler var också statsminister Stefan Löfvens (S) budskap när han på måndagen, flankerad av Transportstyrelsens nya gd Jonas Bjelfvenstam samt Säpochefen Anders Thornberg och överbefälhavaren Micael Bydén, till slut svarade på frågor om skandalen.

Löfven betonade att Säpo inlett sin tillsyn av Transportstyrelsens it-upphandling och meddelat justitiedepartementet enligt gängse ordning. Och att Anna Johansson agerat efter regelboken genom att sparka Ågren och informera regeringschefen när informationen nådde henne.

 

Problemet med statsministerns version är inte att den är otydlig, utan att den saknar trovärdighet.

Problemet med statsministerns version är inte att den är otydlig, utan att den saknar trovärdighet. Det tydliggjorde Löfven på pressträffen genom att själv betona att "jag hade velat ha informationen tidigare". Alltså har regeringens arbete inte fungerat som det ska.

Säpochefen Anders Thornbergs genomgång av händelseförloppet underströk att systemet har fallerat. Redan sommaren 2015 nåddes säkerhetspolisen av uppgifter om problem i samband med att Transportstyrelsens data outsourcades till IBM. I september inleddes en tillsyn av myndigheten och i den vevan meddelades justitiedepartementet. Först i januari 2016 informerades dock inrikesminister Anders Ygeman (S) och strax därefter försvarsminister Peter Hultqvist (S). Sedan dröjde det allstå nästan ett år innan den ansvariga ministern Anna Johansson och – sist av alla – statsminister Stefan Löfven underrättades.

Säkerhetshålets allvar är alla rörande överens om: regeringen, oppositionen, Transportstyrelsen, Säpo och försvarsmakten. Huruvida den data som bevisligen har befunnits hos personal utan nödvändig säkerhetsbehörighet har förts vidare till personer med ont uppsåt vet vi inte, men har den gjort det utgör det både allvarliga integritetskränkningar och hot mot rikets säkerhet.

Faktum är att läckaget är så allvarigt att statsministern uttryckligen önskar att han hade informerats tidigare. Ändå tar det alltså ett år från att inrikesminister Anders Ygeman får kännedom till att ansvarigt statsråd och Stefan Löfven informeras. 

Liksom Anna Johansson tidigare la Stefan Löfven på måndagen huvudansvaret för att informationen inte nådde toppen snabbare på infrastrukturministerns dåvarande statssekreterare Erik Bromander, som inte berättade något för henne. 

Varför lyfte inte Anders Ygeman på luren?

Men det håller inte att skylla på den mänskliga faktorn på näringsdepartementet. Informationen fanns hos andra statsråd. Varför berättade inte de för Johansson och Löfven? 

Framför allt, varför lyfte inte Anders Ygeman på luren? Hans agerande, eller snarare hans avsaknad av agerande, är särskilt graverande. Både för honom själv och för statsministern. 

Både 90-talets Hot- och riskutredning och den kommission som följde på tsunamikatastrofen 2004 drog slutsatsen att statsministern har en nyckelroll vid krishantering. Anledningen till det är att endast regeringschefen har en överordnad ställning gentemot de fackministrar som ska ledas. Därför tillsattes 2008 en särskild krisenhet på regeringskansliet, under ledning av regeringschefens statssekreterare. När Stefan Löfven tillträde 2014 valde han dock – utan att offentligt motivera varför – att flytta ansvaret från stats- till inrikesministerns bord. 

Det innebär att Anders Ygeman har en nyckelroll i kris- och säkerhetsarbetet. Rimligtvis ingår i den uppgiften att informera statsministern i händelse av potentiella hot mot rikets säkerhet. 

Just nu pekar det mesta på att han misskött sitt jobb. Att reda ut om så är fallet lär bli en viktig del av tisdagens utfrågning i justitieutskottet – och senare i konstitutionsutskottet.

Men även Stefan Löfvens val att ändra i ansvarsförhållandena i regeringens krishanterinsstruktur bör sättas under lupp. Statsministern har en avgörande roll i säkerhetsfrågor. Hans ansvar kan inte outsourcas.

DN Ledare. 25 juli 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.