Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Migrationsverkets förvar måste vara mänskliga

Foto: Anders Wiklund/TT

DN 20/6 2017. Utvisningar och förvar är asylmottagningens mörka baksida. Det kommer aldrig att vara behagligt, men det måste vara värdigt.

 

Dådet på Drottninggatan skakade Sverige och väckte många frågor. Vad får en människa att begå sådana handlingar? Hur kunde en person som fått beslut om utvisning för flera månader sedan fortfarande befinna sig i Sverige? Politiska partier la yrvaket fram förslag om att alla som fått avslag skulle sättas i förvar, eller få fotboja.

Och visst borde fler kunna sättas i förvar. I Sverige finns för närvarande fem sådana som tillsammans har cirka 360 platser där människor som riskerar att avvika får sitta i väntan på att deras beslut verkställs. De räcker inte till på långa vägar när alla som fått avslag på sin asylansökan ska lämna landet.

Upprepade gånger de senaste åren har medierna rapporterat om att Migrationsverket tvingats släppa personer från förvaren för att det helt enkelt blivit fullt. Utan en kraftig utbyggnad riskerar det att bli allt vanligare när antalet som ska utvisas ökar som en följd av det stora mottagandet år 2015.

Särskilt Norrland är i desperat behov av ett förvar. Det nordligaste ligger i dag i Gävle, vilket innebär en resa på över 100 mil från Kiruna. En placering måste normalt göras på 24 timmar och de stora avstånden gör det svårt för gränspolisen att hinna. De har därför länge efterlyst ett nytt förvar och chefen Marcus Nilsson sa redan för över ett år sedan till SVT: ”Ertappas någon i en spontankoll kan det innebära att de inte blir tagna i förvar. Vi har ingen möjlighet att transportera dem.” Fortfarande har ingenting hänt.

För att reglerad asylinvandring ska fungera är det viktigt både att de som har asylskäl får stanna, och att de som inte har det lämnar landet. I dagsläget har ungefär 10 000 personer gått under jorden för att slippa lämna Sverige. Fler utvisningar måste verkställas. En strängare efterlevnad av fattade beslut där fler utvisningar genomförs är dock inte detsamma som att de som sätts i förvar ska behandlas hårt.

Människor som är frihetsberövade och väntar på utvisning befinner sig i en mycket utsatt situation och ska behandlas med respekt, inte minst av svenska myndigheter.

I fredagens tidning kunde DN avslöja att personal på Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg uppmanats att göra livet svårt för de människor som väntar på utvisning. Syftet är att personer som man uppfattar som besvärliga ska bli förflyttade till Kriminalvårdens häkten. En chef har enligt DN:s källor gett anställda order om att ”irritera det jävla svinet så han gör något dumt, han måste bort”. Mannen i fråga var psykiskt sjuk och ansågs vara "jobbig" och "resurskrävande". Uppmaningen var långt ifrån en engångsföreteelse och en anställd berättar att "det är en jargong som funnits öppet på förvaret en längre tid".

Uppgifterna är skandalösa och en internutredning har tillsatts av Migrationsverkets kontrollfunktion. Människor som är frihetsberövade och väntar på utvisning befinner sig i en mycket utsatt situation och ska behandlas med respekt, inte minst av svenska myndigheter.

Utvisningar är den otrevliga baksidan av att ta emot asylsökande, och förvar ibland en nödvändighet för att de ska gå att verkställa. En plats där desperata människor låses in i väntan på något de fruktat kommer aldrig att bli trevlig, men den måste åtminstone vara säker och värdig.

 

Vad tycker du? Diskutera på DN Ledares Facebooksida.

Följ DN Ledare på Twitter.

DN Ledare. 20 juni 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.