Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sådan far, sådan son

Other: Magnus Bard

DN 13/7 2017. Den särskilde åklagaren Robert Mueller har en ack så viktig uppgift att utreda exakt hur omfattande kontakterna mellan Trump och Ryssland faktiskt har varit. USA kan inte ha en president i händerna på Putin.

Jag skulle gärna vilja ha den. Så svarade den amerikanske presidentens son på det erbjudande han fick förra sommaren om information från ryska källor som skulle kunna skada motståndaren Hillary Clinton. Donald Trump Jr lade själv upp mejlen med anbudet och det egna svaret på Twitter i tisdags efter att de hamnat hos New York Times som var på väg att publicera dem.

Mejlväxlingen ledde till ett möte den 9 juni förra året med den ryske juristen Natalia Veselnitkaja. Då hade Donald Trump redan besegrat sina motståndare i Republikanernas primärval och partiets nominering var en ren formalitet. Såväl hans dåvarande kampanjchef Paul Manafort som presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner deltog.

Veselnitkaja har nära kopplingar till Kreml. Och hon är välkänd för sin kampanj mot den amerikanska lag som antogs efter att Sergej Magnitskij dött i ett fängelse i Moskva sedan han utsatts för tortyrliknande behandling. Åtgärden innebär att personer som var inblandade i Magnitskijs död har fått tillgångar utanför Ryssland frysta och inreseförbud i USA. Lagen slår rakt mot Kremls hjärta då den skadar personer i den ryska eliten vars makt och förmögenheter är tätt sammanvävda med Putins egen.

Enligt uppgifter från såväl Veselnitkaja som Trump Jr var det också Magnitskijlagen som avhandlades på deras träff i Trumptornet. Hon ville övertyga honom om att den måste bort. Han var besviken över avsaknaden av negativa Clintonuppgifter.

Mejlväxlingen och mötet är graverande på flera sätt. För det första visar de att Donald Trump Jr var villig att använda sig av information från Ryssland för att skada Hillary Clinton. Hur Moskva tillgodogjort sig denna verkade inte bekomma honom. Inte heller riskerna av att sådana uppgifter skulle kunna vara konstruerade med syfte att så split i USA och tvivel i amerikanska politiska institutioner.

På det viset påminner tilltaget om faderns häpnadsväckande utspel i juli förra året då han i direktsändning uppmanade Vladimir Putin att hacka sig in i Clintons datorer för att leta fram några av hennes famösa försvunna mejl.

Läs mer: Martin Gelin: Experter oeniga om Trump Juniors mejl bevisar brott

För det andra har vi nu svart på vitt att personer från Trumpkampanjen faktiskt haft direktkontakt med ryska representanter just i syfte att tillskansa sig fördelar i presidentvalet. Sedan tidigare visste vi att flera medarbetare – däribland justitieminister Jeff Sessions – haft möten med ryska företrädare under kampanjen, men vad som faktiskt avhandlats under dessa vet vi inget om.

Trumps gränslöshet och avsaknad av omdöme är häpnadsväckande. Och det gäller alltså både Junior och Senior.

Det innebär i sin tur att två saker nu är klarlagda bortom alla rimliga tvivel. Dels har FBI sedan tidigare etablerat att Moskva aktivt har lagt sig i det amerikanska presidentvalet. Det har ryssarna gjort genom att bland annat hacka sig in i datorerna på demokraternas partihögkvarter och genom attacker mot de it-system som innehåller väljardatabaser i flera delstater.

Dels att Trumpkampanjen aktivt har uppmuntrat Kremls inblandning i valet. Både genom att Trump den äldre offentligt har uppmanat Moskva att gräva fram Clintons mejl och genom att Trump Jr privat har träffat ryska representanter i syfte att tillgodogöra sig negativa uppgifter om demokraternas kandidat.

Trumps gränslöshet och avsaknad av omdöme är häpnadsväckande. Och det gäller alltså både Junior och Senior.

Några bevis för att Trump skulle ha varit villig att ge Putin någonting i utbyte mot dennes hjälp finns fortfarande inte. Men de bekymrande indicierna hopar sig. Att Magnitskijlagen avhandlades vid mötet med Veselnitkaja är ur det perspektivet särskilt problematiskt.  

Donald Trump hävdade från början att talet om rysk inblandning i presidentvalet var ett hjärnspöke. Han attackerade både de amerikanska institutioner och de medier som vägrade låta sig förledas. När det belagts avfärdade Trump och hans medarbetare ryktena om att hans kampanj faktiskt varit i direktkontakt med Moskva. Med sonens möte bekräftat är det nu också vederlagt. Den särskilde åklagaren Robert Mueller har en ack så viktig uppgift att utreda exakt hur omfattande kontakterna mellan Trump och Ryssland faktiskt har varit. USA kan inte ha en president i händerna på Putin.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.